Vége a székelyzászló-háborúnak

Elsöprő többséggel szavazta meg a román törvényhozás alsóháza a székelyzászló-törvényként emlegetett jogszabályt szerdán. Mivel a szenátus már korábban elfogadta, a dokumentum hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírása szükséges.

A törvény lehetővé teszi a helyi és megyei hatóságoknak saját zászló és címer elfogadását. A jogszabálytól azt várják, hogy véget vet az utóbbi évek zászlóháborújának, amely több diplomáciai csörtére is alkalmat adott Budapest és Bukarest között.

A törvény elfogadása szerepelt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) által tavaly év elején aláírt koalíciós megállapodásban, a szociáldemokraták pedig annak ellenére tartották magukat az egyezséghez, hogy időközben az RMDSZ kilépett a kormányból. A Ponta-kabinet megbuktatására készülő, ellenzéki liberálisok szintén támogatták a kezdeményezést, a képviselők közül mindössze ketten szavaztak nemmel, és négyen tartózkodtak.

A jelképhasználatra vonatkozó törvény régi adóssága Bukarestnek, hiszen egyértelmű szabályozás hiányában perek sorozata indult a székely zászlót kitűző, magyar vezetésű önkormányzatok és magánszemélyek ellen. Némelyiket kötelezték a zászló eltávolítására, másokra pénzbírságot róttak ki.

A törvény tisztázza, hogy a közigazgatási egységek – települési és megyei önkormányzatok – elfogadhatnak saját címert és zászlót, és azokat kifüggeszthetik az épületeikre a román nemzeti lobogóval és az Európai Unió zászlójával együtt. A zászlók tartalmazhatják a címert, valamint a közigazgatási egység nevét. Utóbbi a nemzeti közösségek nyelvén is megjelenhet ott, ahol a lakosság legalább 20 százalékát teszi ki az illető kisebbség.

Márton Árpád képviselő, a zászlótörvény témafelelőse korábban kérdésünkre elmondta: a tervezet garanciákat tartalmaz, hogy egy későbbi, kevésbé magyarbarát kormány ne változtathassa meg kénye-kedve szerint a települések zászlóit. A helyi jelképeket a kormány határozattal fogadja el, de az előterjesztő minden esetben az önkormányzat, vagyis a kabinet nem kezdeményezheti egy-egy zászló megváltoztatását.

Victor Ponta miniszterelnök még 2013-ban az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése előtt ígéretet tett arra, hogy biztosítja a helyi közigazgatási intézményeknek a jogot saját zászlajuk kitűzésére. Frunda György jogász, a román miniszterelnök tiszteletbeli tanácsosa lapunknak korábban úgy értékelte: a törvény megjelenésével valamennyi úgynevezett zászlóper megszűnik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.