Vége a 18 hónapos rettegésnek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint nincs már ebolajárvány Sierra Leonéban. A bejelentésre több ezer ember vonult ki a fővárosban, Freetownban az utcákra ünnepelni, amikor helyi idő szerint éjfél ütött az óra.

A nyugat-afrikai országban az elmúlt 42 napban nem volt újabb megbetegedés, ezért a WHO bejelentette, hogy a 18 hónap alatt 4000 halálos áldozatot szedő ebola járványnak vége.

A bejelentésre rengetegen gyűltek össze Sierra Leone fővárosának központjában egy 600 éves gyapot fa körül ünnepelni. Az emberek gyertyákat gyújtottak az áldozatok emlékére, máshol spontán táncmulatság kerekedett éjfél után.

A járvány végét azután jelentették be, hogy kétszer 21 napos, úgynevezett inkubációs időszak után nem észleltek újabb megbetegedést.

Anders Nordström, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) helyszíni képviselője méltatta a helyi kormány határozott és szigorú fellépését a járvány megfékezésére tett intézkedései révén.

Az ország azonban még sokáig nem fogja elfelejteni a 2014 tavaszán kezdődő, eddigi legnagyobb járványt, mely családokat tizedelt meg, megnövelte a kormány szociális kiadásait és gazdaságilag megrendítette Sierra Leonét.

Ernest Bai Koroma elnök pénteken élesen kritizálta a WHO-t, amiért késleltette a rendkívüli állapot feloldását, holott véleménye szerint kormánya a külső szakértői segítség nélkül is kézben tartotta a járványügyet. A szomszédos Libériát már szeptemberben ebolamentesnek nyilvánították. Ott 4800 halálesetet regisztráltak.

Mivel a szintén szomszédos Guineában még egy maroknyi új beteget tartanak számon, a két ország határán továbbra is szigorú egészségügyi szűréseket végeznek majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.