Védett lett a pozsonyi kifli

A Szlovákiai Pékek és Cukrászok Vállalkozói Szövetségének kezdeményezésére e hónaptól uniós oltalom alá került a pozsonyi kifli, amelyet Bécsben Pressburger Kipfelként, származásának helyén a múlt évszázad húszas éveitől kezdve pedig a szlovákok egyre inkább Bratislavsky rozokként ismernek.

A brüsszeli bejegyzést követően a terméket bármelyik uniós országban előállíthatják, de csak akkor, ha a meghatározott recept szerint készítik el. Mostantól a magyar cukrászok és pékek is használhatják pozsonyi kiflijükön az uniós szimbólumot és a „hagyományos különleges termék” megjelölést, amennyiben az elfogadott termékleírásnak megfelelően készítik el a süteményt.

Szemes Béla, a szlovákiai szövetség elnöke elmondta, hogy öt esztendőn át küzdöttek a bejegyzésért Brüsszelben, miközben folyamatosan egyeztettek magyar és osztrák partnereikkel. Főleg arról, hogy az édességben milyen arányban legyen a diós vagy a mákos töltelék. Közölte azt is, hogy a pozsonyi kifliről az első írásos emlék 1590-ből származik, s az egykori koronázóvárosban elsőként 1785-ben árulták a Fő téri Scheuermann pékségben.

– Mostanság azonban Párizsban vagy más világvárosban sokkal könnyebb pozsonyi kiflit vásárolni, mint Szlovákia fővárosában, ahol már alig ismerik ezt a terméket, vagy a hagyományos recepttől merőben eltérő módon rontják a hírnevét – közölte a szakember. Hozzátette: – Arra törekszünk, hogy a hagyományos pozsonyi kifli visszatérjen a szülőhelyére, s legyen olyan híres, mint Bécsben a Sacher-torta vagy Budapesten a somlói galuska.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.