Védelmi pénzt fizetett Berlusconi a maffiának

A hetvenes években Silvio Berlusconi hatalmas összegeket fizetett a szicíliai maffiának, hogy „megvédjék” a családját. Marcello Dell'Utri szenátor közvetített az akkor még médiamágnás Berlusconi és a Cosa Nostra között.

A olasz legfelsőbb bíróság szerint a hetvenes években Silvio Berlusconi hatalmas összegeket fizetett a szicíliai maffiának, hogy „megvédjék” a családját, valószínűleg zsarolták is. A védelmi pénz ügye a Marcello Dell'Utri szenátor ellen folytatott per dokumentumaiból derült ki. A szenátor ellen a Cosa Nostrához fűződő kapcsolatai miatt indítottak eljárást. A semmítőszék márciusban semmissé nyilvánította a pert, amelyben a szenátort másodfokon hétévi szabadságvesztésre ítélték, az eljárást azonban újra le kell majd folytatni. A per során bebizonyították, hogy a szicíliai Dell'Utri közvetítői tevékenységet folytatott a maffia és az akkor még üzletember és médiamágnás Berlusconi között.

Az 1970-es években gyakran előfordult, hogy főleg az ország északi részén a bűnszervezetek elraboltak gazdag embereket vagy a gyerekeiket, és váltságdíjat követeltek értük. A legnevezetesebb ügy III. John Paul Gettyé, aki Sir John Paul Getty olajbáró unokája volt. Őt Róma belvárosából rabolta el a 'Ndrangheta 1973-ban, és öt hónapig tartották fogva. A családot úgy próbálták meg rávenni a váltságdíj kifizetésére, hogy levágták Getty fülét, és elküldték egy olasz lapnak.

Az ügy másik figurája Vittorio Mangano, aki a hetvenes években Berlusconinak dolgozott. Mangano Berlusconiékkal élt Milánó közelében, állítólag az volt a feladata, hogy a lovakat gondozza, és elvigye a gyerekeket az iskolába. Paolo Borsellino, Palermo 1992-ben meggyilkolt ügyésze azonban azt mondta egy interjúban, hogy Mangano a Cosa Nostra üzleti érdekeltségeinek képviselője volt Észak-Olaszországban. Berlusconinak állítólag ezekhez az ügyletekhez nem volt köze.

Silvio Berlusconi. Jótékony távozás
Italy's Prime Minister Silvio Berlusconi is congratulated by an Senator at the end of his speech during a debate at the Senate in Rome September 30, 2010. REUTERS/Alessandro Bianchi (ITALY - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.