Vázquez nyert

Tabaré Vázquez, Uruguay korábbi baloldali államfője nyerte meg a dél-amerikai ország elnökválasztásának vasárnap megtartott második fordulóját a nem hivatalos, gyors számlálások alapján.
Reuters
A jobbközép ellenzék jelöltje, Luis Lacalle Pou gyorsan elismerte vereségét, miután három közvélemény-kutató intézet is Vázquez 53 százalék feletti támogatottságát mutatta ki, míg Lacalle Pout a felmérések szerint csak 41 százaléknyian támogatták - írja a Híradó.

A hivatalos szavazatszámlálás eredményeire a Reuters brit hírügynökség szerint még sokáig várni kell.

Uruguay elnöki köztársaság - a köztársasági elnök egyben kormányfő is. Így Vázquez győzelme lehetővé teszi, hogy a tíz éve koalícióban kormányzó Széles Front kiteljesítse politikáját - amely számos szociális reform mellett legalizálta a melegházasságot és a marihuána fogyasztását -, annak ellenére, hogy novemberben csak szűken nyerte meg a törvényhozási választásokat.

A főváros, Montevideo központjában vasárnap este a zuhogó eső ellenére a Széles Front több száz híve ünnepelt a párt zászlóit lobogtatva.

A 74 éves, rákdoktor Vázquez az elnöki székben március 1-jétől kormánypárti szövetségesét, José "Pepe" Mujicát váltja, aki nyílt és szerény stílusával nagy szeretetnek örvendett a 3,4 millió lakosú országban.

Vázquez 2005 és 2010 között egyszer már betöltötte az elnöki posztot Uruguayban. Széles körű jóléti programokkal kísért vállalkozásbarát gazdaságpolitikája az erőteljes növekedés évtizedét indította el az országban, és csökkentette a szegénységet a 2000-es évek elejének mély válságát követően. Elnöki mandátumát 70 százalék körüli népszerűséggel zárta, és ahogy most Mujicát, őt is csak az alkotmány akadályozta meg abban, hogy egy második egymást követő időszakra is hatalmon maradjon.

Vázquez legfőbb feladata a növekvő bűnözés visszaszorítása és az oktatás fejlesztése lesz, miután az uruguayi választók ezeket tartják az ország legsúlyosabb gondjának. A kampányban azt ígérte, hogy kormánya a bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékát költi majd az okatásra a jelenlegi 4,5 százalék helyett. Emellett azt hangoztatta, hogy folytatja a marihuána államilag ellenőrzött termesztésének és forgalmazásának törvényesítését, annak hatásaitól függően korrigálva azt, bár elődjéhez képest kevésbé lelkesedett az ezt lehetővé tévő törvényért.

A távozó Mujica elnöknek a melegházasságot, az abortuszt és a marijuánát legalizáló reformjai miatt Uruguayt úgy emlegetik, mint Latin-Amerikai legliberálisabb nemzetét, e reformok ugyanakkor felháborították a konzervatív szavazókat. A mostani elnökválasztáson alul maradt, 41 éves Lacalle Pou például kilátásba helyezte, hogy megválasztása esetén e törvények többségét visszavonja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.