Vatileaks: elkapták a pápa komornyikját

Szerteágazó korrupció, hivatali visszaélések, belső intrikák – Federico Lombardi szentszéki szóvivő pénteki bejelentése szerint a vatikáni hatóságok letartóztatták azt a személyt, aki az elmúlt hónapokban rendkívül kínos információkat adott ki a sajtónak arról, hogyan is működik valójában a katolikus világ központja.

Ha a hírek igaznak bizonyulnak, a rejtélyes vatikáni kiszivárogtató nem más, mint Paolo Gabriele, XVI. Benedek pápa komornyikja. Gabriele gyakorlatilag minden nap, szabadon hozzáférhetett a katolikus egyházfő személyes holmijához és levelezéséhez is. Egyelőre nem világos, kinek a sugallatára, de a gyanú szerint Gabriele volt az, aki az elmúlt hónapokban újságírók rendelkezésére bocsátotta a kezén megforduló iratokat.

XVI. Benedek egy vatikáni püspöki konferencián. Búcsút intenének a botránynak
Pope Benedict XVI waves to participants of the Council to the Episcopal Conferences of Italy at the Vatican May 24, 2012. REUTERS/Osservatore Romano(VATICAN - Tags: RELIGION) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

Kínos dokumentumokról van szó. Oroszlánrészük  azokból a levelekből áll, amelyeket Carlo Maria Vigano érsek írt XVI. Benedeknek a Vatikánban szinte gát nélkül burjánzó korrupcióról. Vigano 2009-ig a vatikáni kormányzóság főtitkára volt; hatásköréből fakadóan is érdekelte, miért zár rendre mínuszban a szentszéki költségvetés. Vizsgálódni is kezdett, és így derült fény többek között arra, hogy a vatikáni potentátok rendszerint családi körbe tartozó cégeket bíznak meg a felújítási és restaurálási munkálatok kivitelezésével, de 2009 decemberében előfordult például, hogy a Szentszék olyan pénzügyi alapba fektetett pénzt, amelyen két és félmillió dollárt bukott – valakik viszont nagyot nyertek.

Bár Viganónak működése alatt sikerült nyereségre fordítania a vatikáni költségvetést, vizsgálódásait a falakon belül vajmi kevésé díjazták: egy gyors rágalomhadjárat után a miniállam második embere, Tarcisio Brtone bíboros magához hívatta, és közölte, washingtoni nagykövetté „léptetik elő” – értsd: eltávolítják, mert túl sokat tud a nem éppen szeplőtelen üzletekről.

Az áthelyezésen Vigano keményen megsértődött, és sokan azt gyanítják, hogy először ő maga kezdett szivárogtatásba, amikor a fenti eseteket kitálalta az olasz La 7 tévécsatornának. Bár az általa átadott, korrupciót bizonyító iratok eredetiségét a Szentszék soha nem vitatta, beismerés helyett csak arra futotta, hogy közleményben essen neki a a tényfeltáró riport készítőinek, mondván, „részrehajlóan és banális módon” kezelték az ügyet.

A szentszéki tiltakozás ellenére a sajtóban „Vatilieaks” néven emlegetett szivárogtatásokból könyv is született: a nyilvánosságra került dokumentumokat és magánleveleket Gianluigi Nuzzi újságíró foglalta össze egy tényfeltáró műben. Magas rangú vatikáni személyiségek egyébként bűntettnek minősítették a szivárogtatásokat., és a múlt héten egy bizottságot is felállítottak annak kivizsgálására, hogyan kerülhettek a dokumentumok az olasz sajtóhoz. Ez vezetett a pénteki letartóztatáshoz.

Nem hivatalos információk szerint a most letartóztatott személy nem pap, és a következő napokban „magisztrátusok” fogják kihallgatni. A Vatikán azt nem árulta el, hogy ezek a magisztrátusok kicsodák, de Gabrielének mint  az olasz, és nem a vatikáni törvények szerint lehet csak felelősségre vonni. Ha mégis pap, egyházi törvényszék elé állítják – és ez olyasvalami, ami a Vatikánban nagyon ritkán történik meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.