Vatikáni köszönet egy pedofil papot fedező francia püspöknek

Egy vatikáni bíboros köszönetet mondott a "titoktartásért" annak a francia püspöknek, aki elmulasztott följelenteni egy pedofil papot.

A levelet, amely 2001-ben kelt, a Golias című francia katolikus honlap tette közzé. Federico Lombardi, a Vatikán szóvivője megerősítette a levél létezését. Egyben leszögezte: a levél is bizonyítja, hogy helyes volt a kiskorúak sérelmére egyházi személyek által elkövetett bűntetteket a hittani kongregáció hatáskörébe utalni.

Dario Castrillón Hoyos kúriai bíboros így írt a levél címzettjének, Pierre Pican püspöknek, a Bayeux-Lisieux-i egyházmegye vezetőjének: "Gratulálok Önnek azért, mert eltekintett attól, hogy följelentsen egy papot a hatóságoknál. Helyesen cselekedett, én pedig örülök annak, hogy akad olyan személy az egyházmegyében, ... aki a történelem és a többi püspök előtt inkább vállalja a börtönt, semhogy följelentse egy fiát, egy papot."

Castrillón Hoyos tavaly, magas életkorára hivatkozva, lemondott minden tisztségéről a Vatikánban. Előzőleg ő "vezényelte" a Vatikán és a konzervatív Pius-testvériség közötti közeledést.

Pican püspököt annak idején a pedofil ügy eltussolása miatt három hónapi, próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Az általa fedezett pap, René Bissey - kiskorúak megerőszakolása és szexuális zaklatása miatt - 18 évi börtönbüntetést kapott.

A Bissey által megerőszakolt vagy zaklatott gyermekek szülei azért perelték be Picant, mert gyóntató atyaként tudomása volt Bissey viselt dolgairól, mégsem tett semmit az újabb esetek megakadályozása érdekében. A püspök, aki 75 évesen hamarosan nyugállományba vonul, nemrég az RTL tv-adónak nyilatkozva kijelentette: ma sem bánja, hogy annak idején nem tett följelentést Bissey ellen.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.