Igazat adott a magyar bencéseknek a Vatikán

A vatikáni szerzetesi kongregáció semmissé nyilvánította Ján Orosch nagyszombati (Trnava) érseknek azt a tavalyi dekrétumát, amelyben feloszlatta a révkomáromi bencés rendházat.

További lépéseit is törvénytelennek minősítette, és a pozsonyi szentszéki követ útján felszólította a szlovákiai főpapot az eredeti állapot visszaállítására - tájékoztatta lapunkat Szalay György, a révkomáromi bencések jogi képviselője.

Jogorvoslati kérelemmel tavaly késő ősszel fordult Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a szentszék illetékeseihez.

Lapunk megkeresésére Dusan Kolencík, a nagyszombati egyházmegye szóvivője nem kommentálta a döntést, s arra a kérdésünkre sem volt hajlandó válaszolni, hogy mikor tesznek eleget a vatikáni felszólításnak.

A révkomáromi bencések tavaly keveredtek jogvitába a nagyszombati főpappal, aki nyáron önkényesen a főegyházmegyére íratta át a Révkomárom környékén levő, 660 hektárnyi, becslések szerint mintegy hárommillió euró (csaknem egymilliárd forint) értékű szántóikat.

Akkor Dusan Kolencík a szentszék 1977-ben elfogadott döntésére hivatkozott, amelynek értelmében az esztergomi, illetve a győri egyházmegye felvidéki plébániái a szlovákiai egyháztartomány részeivé váltak, ezáltal az ingatlanjaik is.

Szalay György szerint a szlovákiai főpap döntése figyelmen kívül hagyta a kánonjogot, amely szerint a szerzetesi ingatlanokat és más vagyonukat egyetlen egyházmegye sem tekintheti a saját tulajdonának. Ezt az érvet az illetékes révkomáromi ügyészség jogosnak minősítette, és novemberben elrendelte az érsekség javára történt kataszteri bejegyzés törlését. Mire Orosch érseki dekrétummal törölte a révkomáromi bencés rendház jogalanyiságát is. Lépését a pozsonyi kulturális minisztérium egyházügyi főosztálya is bejegyezte.

A pozsonyi Új Szó szombati számában Várszegi Asztrik kifejtette: - A vatikáni döntésnek érvényt kell szereznünk és ennek érdekében kész vagyok felvenni a kapcsolatot Ján Orosch úrral. Bennem nincs harag, mert itt nem személyeskedésről, hanem az ügy képviseletéről és a jogainkról van szó - hangsúlyozta.

A napilap munkatársának arra a felvetésére, miszerint ábránd azt várni, hogy az érsek jelentkezni fog és visszaállítja a jogszerű állapotot, a főapát így válaszolt: - Akkor az egyház törvénytisztelő tagjaként újra a szentszék támogatását fogom kérni, hogy segítsen jogaink érvényesítésében. A végtelenségig nem húzódhat az ügy, mert jön a tavasz, a földeken szántani, vetni kell - jelentette ki Várszegi Asztrik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.