Vastaps és fejcsóválás Merkelnek

Rendkívüli ülést tart július 17-én, pénteken a Bundestag, ahol a nyári szabadságukat megszakító, Berlinbe „visszarendelt” német parlamenti képviselők a brüsszeli maratoni csúcson elért csomagról hivatottak dönteni – közölte Norbert Lammert (CDU) házelnök.

Angela Merkel kancellár és CDU-pártelnök környezetében a harmadik „görög mentőöv” kapcsán azt igyekeztek hangsúlyozni, hogy az Athén számára súlyos megszorításokat hozó csomaggal Európa nyert, és sikerül elkerülni a grexitet, vagyis a dél-európai ország kilépését az eurózónából.

Merkel és Schäuble a Bundestagban
Merkel és Schäuble a Bundestagban
Tim Brakemeier / MTI/EPA

Peter Altmaier (CDU), a kancellári hivatalt vezető miniszter azt hangoztatta, hogy a görög hitelek jó 27 százalékát „nyújtó” Németország a kezdetektől a legutolsó pillanatig a megoldás része volt, Peter Tauber, a német kereszténydemokraták főtitkára pedig úgy vélekedett, hogy a konzervatív CDU/CSU-frakció meg fogja szavazni a mentőcsomagot.

A CDU vezető testülete hétfőn támogatásáról biztosította az egyezséget, Tauber szerint Merkel szenvedélyes beszédét hosszan tartó vastapssal fogadták – írta a Welt Online. Szkeptikusok azonban így is szép számmal maradtak. A megállapodás tovább növeli az európai adófizetők terheit – idézte a Reuters a korábbi görög mentőcsomagokat is ellenző CDU-s képviselőt, a pénteken szintén nemmel való voksolásra készülő Wolfgang Bosbachot.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a CDU-ban egyre nő azok száma, akik nem kívánják követni Merkel irányvonalát. Az illetők arra hivatkoznak, hogy a két gazdaságilag legerősebb délnémet tartományban, Baden-Württembergben és Bajorországban a közvélemény úgy gondolkodik, hogy elég volt a görögök „kavarásaiból”. Főleg a kis- és közepes vállalatokat képviselő CDU-sok hajtogatják: nem akarnak egy centtel sem többet hitelezni Görögországnak. Ugyanakkor Horst Seehofer bajor tartományi kormányfő és CSU-elnök kiállt Merkel mellett.

A CDU/CSU soraiban a hét végén nagy tetszést váltott ki Wolfgang Schäuble (CDU) német szövetségi pénzügyminiszter ötlete, miszerint legalább öt évre felfüggesztenék Görögország tagságát az eurózónában. A felvetés hatalmas hullámokat kavart, a berlini nagykoalíció junior partnere, a szociáldemokraták közül sokan azt nyilatkozták, hogy a Schäuble-tervet nem egyeztették velük, és az súlyos veszélyt jelent az euróövezet számára. Sigmar Gabriel SPD-elnök, egyben szövetségi gazdasági miniszter azzal próbálta az ügy élét tompítani, hogy egy rendkívüli helyzetben minden lehetőséget meg kell vizsgálni. Pikáns részlet, hogy az elmúlt hetekben Gabriel Merkelnél sokkal élesebb hangnemben ítélte el a görög kormány, különösen Alekszisz Ciprasz minisztelnök húzd meg-ereszd meg kurzusát – emlékeztetett a Focus Online.

Gabriel hétfőn Martin Schulzcal, az Európai Parlament német szociáldemokrata elnökével közösen írt nyílt levelet. Az akció célja, hogy rávegyék a német szocdemek között is bőven fellelhető szkeptikusokat a brüsszeli kompromisszum támogatására. – Tudjuk, hogy a több mint 80 milliárd eurós hitel támogatása nem könnyű dolog a német adófizetők és a Bundestag tagjai számára, de Németországnak hozzá kell járulnia Európa egyben tartásához – fogalmazott a Gabriel–Schulz páros.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.