Vaskezet ígér az elnökké lett tábornok

Otto Pérez Molina személyében Guatemalában első ízben jut katona a hatalom csúcsára a demokratikus berendezkedés 1986-os helyreállítása óta.

A szavazókörökből beérkező adatok 96 százalékának összesítése alapján a konzervatív Molina a szavazatok 54,5 százalékát kapta meg, míg szintén konzervatív ellenfele, Manuel Baldizón fiatal nagyvállalkozó a voksok 45,4 százalékát gyűjtötte be.

Guatemala választási bizottsága vasárnap este máris győztesnek nyilvánította Molinát, akinek hívei ünneplésbe kezdtek.

A 61 éves Molina - az elnökválasztás szeptemberi első fordulójának győztese - azt ígérte a kampányban, hogy „vaskézzel” fog véget vetni az országot sújtó, a kábítószer-kereskedelemmel összefüggő erőszaknak. Mint mondta, ha kell, a hadsereget is beveti, hogy megelőzze, hogy a mexikói drogkartellek áttegyék működésüket Guatemalába. A 14,5 milliós országban napi átlagban 18 ember lesz gyilkosság áldozata.

A közép-amerikai ország lakóinak 51 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, a gyerekek fele alultáplált, és átlagban csaknem minden harmadik ember nem tud írni-olvasni. Eközben súlyos gondot jelentenek az egymással harcoló, jórészt fiatalokból álló utcai fegyveres bandák.

Guatemala ezzel együtt is a közép-amerikai régió egyik legfejlettebb állama. Jelentős a kávé- és a cukorexportja, és 2010-ben csaknem kétmillió turista látogatott el oda.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.