Vasfüggöny Észak-Amerikában

Miközben Európa a hidegháború lezárulta óta egyre egységesebbé válik, az észak-amerikai kontinens országai egyre inkább elszigetelődnek egymástól.

A gazdasági érdekek, a biztonságpolitikai aggodalmak és a társadalmi különbségek észak-amerikai vasfüggöny kialakulásával fenyegetnek - figyelmeztet Fen Osler Hampson, a Carleton Egyetem nemzetközi kapcsolatok tanszékének vezetője a kanadai konzervatív napilap véleményrovatában.

„Az eredeti hidegháborút az ideológiai megosztottság, a nagyhatalmi rivalizáció, az atomfegyverkezés okozta. Az új, észak-amerikai hidegháborút a félelem, a protekcionizmus idézheti elő." Osler Hampson emlékeztet az amerikai és a mexikói elnök, illetve a kanadai miniszterelnök augusztus eleji guadalajarai csúcstalálkozójára, amely megmutatta, hogy a kontinens országai nagyon különböző stratégiai célokat követnek: sem gazdasági, sem környezetvédelmi, sem egészségügyi, sem biztonságpolitikai kérdésekben nem sikerült megállapodásra jutni a három ország vezetőjének.

A 2001-es terrortámadások óta az Egyesült Államok megerősítette a határvédelmét - a határvidéket robotrepülőgépek ellenőrzik, és újabban a kanadai állampolgárok is csak útlevéllel utazhatnak az országba. Kanada - szintén bizotnságpolitkai indokokra hivatkozva - vízumkötelezettséget vezetett be Mexikóval szemben.

A gazdasági válság kirobbanása óta a gazdasági érdekellentét is megosztja a kontinens országait - emlékeztet a kanadai politológus a „vásárolj amerikai terméket" kampányra, a mexikói kamionok kitiltására. A protekcionizmus megjelenésével fokozódik az észak-amerikai államok rivalizálása és eltávolodása.

Harper miniszterelnök és Obama elnök szeptemberi találkozóján a tét az észak-amerikai országok az európai vasfüggöny kialakulásához vezető elszigetelődésének megakadályozása lesz - figyelmeztet Osler Hampson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.