Megszületett az EU és Ankara menekültalkuja

Az Európai Unió jóváhagyta Törökországgal a menekültügyi megállapodást – közölte a Twitteren a finn miniszterelnök, Juha Sipila. 

A rövid bejegyzésből nem derülnek ki részletek, de korábban olyan értesülések láttak napvilágot, hogy ha az Ahmet Davutoglu török kormányfővel zajló brüsszeli tárgyaláson megszületik az Európai Unió és Ankara megállapodása, a tervek szerint már vasárnap életbe lép az a benne foglalt rendelkezés, amelynek értelmében a Törökországból illegálisan Görögországba érkező migránsokat visszafogadják a török hatóságok.

A Reuters brüsszeli forrásokra hivatkozva tette közzé a hírt, amely arra is rámutat, hogy Angela Merkel német kancellár figyelmeztetett, ha késlekednek a szigorítás bevezetésével, akkor elindulhat efgy utolsó menekültroham mert a Törökországból Európába készülők még az új szabályok érvényre juttatása előtt megpróbálnának átjutni a tengeren.

Ha a tervet sikerül megvalósítani, akkor vasárnaptól minden migránsnak, aki a görög szigetekre érkezik, ott is kell maradnia, nem utazhat el addig, amíg nem döntenek az ügyében, a kitoloncolás azonban hosszabb időbe telhet, mert – mint az athéni tisztviselők jelezték – Görögországnak még ki kell építenie az ehhez szükséges jogi infrastruktúrát, törvénymódosításokra van szükség, létre kell hozni az érintett szigeteken a menedékkérelmekről döntő bíróságokat.

Ebben a hónapban naponta átlagosan 1157 ember érkezik a szigetekre, jóval kevesebb, mint a februárban, amikor naponta csaknem kétezren értek partot. Az EU abban bízik, hogy a tiltás elrettentő erőt jelent, és a menekültek jó része már el sem indul Törökországból, hanem inkább legális úton próbál menedékjoghoz jutni azon a 72 ezer fős kereten belül, amelyet az EU készül felkínálni, és amelyet a tervek szerint nem kötelező kvóták, hanem a tagországok önkéntes felajánlásai alapján fogadnának be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.