Vasárnap kezdődik Lieberman pere

Médiaértesülések szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök megőrizheti magának a külügyi tárcát.

Vasárnap kezdődik a csalással és hatalommal való visszaéléssel vádolt Avigdor Lieberman volt izraeli külügyminiszter pere a jeruzsálemi polgári bíróságon, s a per végéig médiaértesülések szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök megőrizheti magának a külügyi tárcát. A Legfelsőbb Bíróság döntése alapján ugyanis Liberman nem lehet miniszter, amíg vád alatt áll. Lieberman az egyik izraeli tévécsatornának néhány napja azt nyilatkozta, hogy egyetért Netanjahu eljárásával, amely szerint a bíróság esetleges felmentő döntése után ismét elfoglalhatja az előző kormányban már betöltött külügyminiszteri tisztséget.  

A Háárec lap pénteki számában több jogi szakértő véleményét is kikérte ebben a kérdésben, akik jogi szempontból egyöntetűen elfogadhatónak tartották a tárca megőrzését Libermannak, bár többek szerint politikailag mégis bajos Netanjahu elgondolása. 

A Lieberman-per várhatóan csak akkor érhet gyorsan véget, ha vádalkut kötnek a politikussal. (A politikust azzal vádolják, hogy törvénytelenül segítette egy diplomata karrierjét.) A Háárec szerint ellenkező esetben elhúzódhat a per, és Izraelnek nem lesz „főállású” külügyminisztere egy igen bonyolult időszakban. Kormányfői teendői mellett ugyanis Netanjahu csak korlátozott időt szentelhet erre a feladatra.

Ez még akkor is gondokat okozhat, ha a sajtóba kiszivárgott módon Cipi Livni centrista pártja, a Mozgalom végül belép az új kormánykoalícióba, és Netanjahu kinevezi Livnit a palesztin tárgyalások ügyében eljáró miniszternek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.