Vásárlással ünnepelték a pünkösdöt a románok

Éjféltől Romániában 24 százalékról 9 százalékra csökkent az élelmiszerek áfája. Az intézkedést fogyasztók és forgalmazók egyaránt nagyon várták: az ortodox pünkösdöt ünneplő románok tömegesen vásároltak hétfőre virradóra az adómérséklést éjszakai nyitva tartással „honoráló" áruházakban.
Eredetileg a kormány a jövő év január elsejétől tervezte az áfacsökkentést, de végül – a Nemzetközi Valutaalap többszöri figyelmeztetése ellenére – úgy döntött, előrehozza az intézkedést. Június elsejétől tehát 9 százalékos áfát kell fizetni az élelmiszerek, az alkoholt nem tartalmazó italok és a közétkeztetési szolgáltatások után.

A kormány arra számít, hogy az intézkedés nyomán csökkennek az árak, és fellendül a fogyasztás is. Daniel Constantin agrárminiszter szerint főleg a mezőgazdaságnak volt szüksége az adócsökkentésre. Delia Nica, a nagy áruházláncok szövetségének képviselője ugyanakkor figyelmeztetett: a gyümölcs és a zöldség ára nem csökkenhet tartósan, mivel ezeknek a piaca meglehetősen változékony. Ugyanakkor sürgette a kormányt, hogy mielőbb döntsön az áfa 20 százalékra történő csökkentéséről valamennyi termékcsalád esetében.

Sajtójelentések szerint egyes kereskedők megpróbálták kijátszani a vásárlókat: az elmúlt hetekben enyhén emelték az áraikat, hogy ily módon megtartsák az áfacsökkentésből adódó különbséget. A kormány számításai szerint azonban átlagosan 10 százalékot meghaladó ármérséklődés várható június elseje után.

A lakosság mindenesetre bízik az élelmiszerárak csökkenésében. A CSCI intézet napokban közzétett felmérése szerint a polgárok 87 százaléka gondolkodik így. Ugyanakkor 84 százaléka támogatja, hogy január elsejétől egységesen 20 százalékos legyen az áfa.

A román kormánynak vannak már pozitív tapasztalatai e téren. A kenyérre és péktermékekre kivetett áfát már 2013 szeptember elsejével sikerült 9 százalékra csökkenteni anélkül, hogy az intézkedés lyukat ütött volna a költségvetésen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.