Vásárlási utalvánnyal az illegális fegyvertartás ellen

Vásárlási utalvánnyal jutalmaznák meg egy meglehetősen különös javaslat szerint Németországban azokat az állampolgárokat, akik beszolgáltatják a hatóságoknak illegális fegyvereiket.

A Die Welt című napilap keddi információi szerint a konzervatívokkal közösen kormányzó szociáldemokraták, valamint az ellenzéki Zöldek és a szabaddemokraták közösen dolgozták ki a javaslatot, amelynek lényege, hogy az illegális fegyverek leadását anyagilag sarkallnák.

Vásárlási utalvánnyal
Vásárlási utalvánnyal "jutalmaznák" a beszolgáltatott fegyvereket

A kialakult helyzetben a nem hagyományosnak számító indítványokról is tárgyalni kell - fogalmazott az újságnak Dieter Wiefelspütz, a szociáldemokraták belbiztonsági szakértője. A Zöldek pártjának képviselője pedig arról számolt be, hogy a felmerült javaslat értelmében minden egyes állampolgár minden egyes beszolgáltatott - s illegális - fegyverért egy 50 eurós vásárlási utalványt kaphatna.

A Zöldek politikusa utalt ugyanakkor arra, hogy Németországban a becslések szerint mintegy 30 milliót tesz ki az állampolgároknál lévő, engedély nélküli fegyverek száma. Ezért - mint hangoztatta -  csakis időben korlátozott és egy pénzügyi "plafonhoz" kötött javaslatról lehet szó.

A liberális FDP a Die Welt szerint egyetért az indítvánnyal. A szabaddemokraták szintén úgy vélik, hogy az amnesztia nem elegendő, a fegyverek beszolgáltatását pénzügyi eszközökkel is ösztönözni kell.

A sajátos kezdeményezések hátterében a legutóbbi winnendeni ámokfutó merénylet áll, amelyben egy volt középiskolai diák 15 embert gyilkolt meg, s végül önmagával is végzett. A merénylethez apja egyik engedéllyel otthon tartott, s elöl hagyott fegyverét  "lopta el".

A történtek után a parlamentben vita kezdődött a fegyvertartás engedélyezésének szigorításáról. A mostani javaslat előterjesztői azonban sokak szerint túllőnek a célon, mert nem helyénvaló egy törvénytelen cselekedetet díjazni. E vélemények szerint az illegális fegyvertartók számára még az amnesztia is sok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.