Varsóban már felmondanák a lengyel-orosz gázszerződést

Az elnökválasztás jövő vasárnapi második fordulójában induló két jelölt, Bronislaw Komorowski és Jaroslaw Kaczynski, vasárnap este tartotta az első forduló utáni első élőben közvetített tévévitáját.

Bronislaw Komorowski, a lengyel kormányzó jobbközép Polgári Platform elnökjelöltje vasárnap közölte: várhatóan nem írná alá a régóta várt gázmegállapodást Moszkvával, ha elegendő palagázt találnak Lengyelországban.

Az elnökválasztás jövő vasárnapi második fordulójában induló két jelölt, Komorowski és Jaroslaw Kaczynski, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje vasárnap este tartotta az első forduló utáni első élőben közvetített tévévitáját. Kaczynski bírálta a gázszállítási ügyletet, amelynek keretében Lengyelország 2037-ig évi 10 milliárd köbméter gázt vásárolna Oroszországtól, s amelyről a PO vezette kormány jelenleg folytat tárgyalásokat. A megállapodást hivatalosan még nem írták alá. - Nagyon kockázatos több mint 20 évre aláírni megállapodásokat - mondta Kaczynski. Lengyelországnak a megállapodás nélkül évi mintegy 2,5 milliárd köbméteres hiánya lenne, de Komorowski a vitában elmondta: alternatív megoldásként a palagázt is számításba veszi. Lengyelország éves gázszükséglete háromnegyedét importból fedezi.

Jaroslaw Kaczynski a Varsóban tartott vitában leszögezte: tárgyalni kell Oroszországgal az emberi jogok fehéroroszországi helyzetéről, különös tekintettel az ott élő lengyel kisebbségre. Komorowski határozottan ellenezte ezt az elgondolást. Leszögezte: Az európai politikát kell befolyásolnunk, hogy emelje fel a hangját az Aljekszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel való vitában. A két elnökjelöltnek megoszlott a véleménye az afganisztáni küldetésről is. Komorowski szerint az afganisztáni misszió túl költséges, ellenfele pedig azt vetette a szemére, hogy "minimalista". Komorowski elmondta, hogy a 2500 fős afganisztáni lengyel kontingens a lengyel hadsereg műszaki korszerűsítéséhez szükséges összeg 20 százalékét emészti fel. Komorowski közölte: nemrégiben kérte a kormányt, dolgozzon ki stratégiát az afganisztáni csapatok 2012-ig történő kivonására.

Jaroslaw Kaczynski a vitában azzal vádolta meg Moszkvát, hogy egy helyben topog az ikertestvére életét kioltó baleset kivizsgálásában. A Lech Kaczynski elnököt és más magas rangú lengyel vezetőket szállító repülőgép április 10-én zuhant le Szmolenszk katonai repülőtere közelében. A szerencsétlenséget a gépen utazó 96 ember közül senki sem élte túl. Komorowski emlékeztetett, hogy a baleset ügyében lengyel és orosz vizsgálat is folyik. "Esélyt kell adni az oroszoknak, de a lengyel ügyészeknek is, hogy a baleset valamennyi okát tanulmányozzák (...) anélkül, hogy bizalmatlanságot szítanánk" - mondta.

A TV24 televízió honlapjának közel 24 ezer ember részvételével tartott felmérése szerint a megkérdezettek 81 százaléka vélte úgy, hogy az első tévévitát Komorowski nyerte. Egyes elemzők szerint Komorowski a kampány során veszített a támogatottságából. Elemzők szemére vetették, hogy kevéssé karizmatikus és túlságosan békülékeny, bár a vasárnapi vitában harcosabb álláspontot foglalt el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.