Varsó újra fél a Szolidaritástól

A lengyel kormány az eredetileg tervezett helyszínről, Gdanskból Krakkóba helyezi át az első szabad választások 20. évfordulójával kapcsolatos jövő havi ünnepségeket. Donald Tusk miniszterelnök saját bevallása szerint nem akar égő autóroncsok között ünnepelni az európai díszvendégekkel.

A lengyel kormány az eredetileg tervezett helyszínről, Gdanskból Krakkóba  helyezi át az első szabad választások 20. évfordulójával kapcsolatos  jövő havi ünnepségeket - közölte egy lengyel tv-csatorna szerda  este. A hírt a PAP hírügynökség kérésére kormányzati források is megerősítették, hozzátéve: a lépést Donald Tusk miniszterelnök  jelenti majd be hivatalosan csütörtökön.

Ezzel a döntéssel a Varsó egy igen kínos fejleményt igyekszik megelőzni: ugyanis a lengyel Szolidaritás  szakszervezet – a 20 évvel ezelőtti változások főszereplője – azzal  fenyegetőzött kedden, hogy tüntetések szervezésével meghiúsítja az  ünnepségeket, mert felháborítják a Balti-tenger parti hajógyárak felszámolásával kapcsolatos tervek.

Donald Tusk miniszterelnök, aki maga is a Szolidaritáshoz  tartozott korábban, ennek nyomán eleve kilátásba helyezte, hogy  lemondhatja a tervezett június 4-i gdanski ünnepségeket, ha a  szakszervezet tüntetéseket rendez a balti-tengeri kikötővárosban.  Azt mondta hétfőn egy lengyel televízióban: kétséges, hogy az első  szabad országos választások évfordulója ünnepelhető-e „füttykoncert  és égő autóabroncsok kíséretében”. A kormány számos európai vezetőt  meghívott az ünnepségre, köztük Angela Merkel német kancellárt.

Az 1989 júniusi választások egy Szolidaritás vezette koalíciós  kormányt juttattak hatalomra Lengyelországban, hónapokkal a berlini  fal leomlása előtt. Azóta jócskán megcsappant a Szolidaritás politikai befolyása, jobbára hagyományos szakszervezetté vált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.