Varsó tovább boncolja Kaczynski balesetét

Kételkedik Varsó abban, hogy az orosz fél körültekintően vizsgálódott a lengyel elnök halálát okozó szmolenszki repülőgép-szerencsétlenség ügyében.

– Exhumálnunk kell több áldozatot a kétségek eloszlatása érdekében – közölte a lengyel katonai legfőbb ügyészség szóvivője. Zbigniew Rzepa szavai szerint a 96 ember – köztük az államfővel együtt több magasrangú lengyel politikus – életét követelő tragédia orosz boncolási jegyzőkönyvei rendkívül pontatlanok. Így felmerült, hogy talán el sem végezték a boncolásokat. Egyes esetekben említést tesznek a jegyzőkönyvek olyan szervekről, amelyeket már évekkel korábban eltávolítottak az áldozatból, vagy említést sem tesz súlyos betegségekről.

Két halottat már a múlt héten exhumáltak Lengyelországban, ahol a tervek szerint újabbra is sor kerül. A pontatlanságok sok lengyelben táplálták a meggyőződést – amelyet a néhai államfő, Lech Kaczynski ikertestvére, Jaroslaw is erősített –, hogy az orosz fél esetleg bizonyos részleteket el akar fedni a pontatlan vizsgálattal, elkendőzve saját felelősségét. Igaz, azt Varsó is elismeri, hogy a második világháborús katyni mészárlás évfordulós megemlékezésére érkező lengyel gép balesetét elsősorban a pilóták hibája okozta, ám kiemeli az orosz diszpécserek felelősségét is, akik nem figyelmeztették időben vagy kellő egyértelműséggel a gépet a várható rossz időre. (Kifogásolják azt is, hogy a szmolenszki repülőtér technikailag nem állt készen az elnöki gép fogadására.)

Kétségtelen azonban, hogy a baleset megítélése Lengyelországban részben a politikai törésvonalak mentén változik. Míg a Jog és Igazságosságot (PiS) vezető Kaczynski szerint az oroszok felelőssége alapvető, addig Donald Tusk kormányfő elnézőbb a vizsgálat pontatlanságaival. – Elég nehéz feladat volna utólag pontosan megállapítani, hogy ki hol helyezkedett el a gépen a becsapódás pillanatában – jelentette ki. Hozzátette azonban, hogy az áldozatok hozzátartozói joggal várják el az ügy minél alaposabb feltárását. Moszkvai szakértők elismerik, hogy lehetnek pontatlanságok a jegyzőkönyvekben, hiszen az áldozatok súlyosan roncsolódott holttesteinek elkülönítése nem lehetett teljes bizonyossággal végrehajtható.

Mentőalakulat a katasztrófa helyszínén
Workers carry a ladder at the site of a Polish government Tupolev Tu-154 aircraft crash in Smolensk, April 13, 2010. Officials said a memorial service for all 96 victims of the crash would be held on Saturday and that a state funeral for Poland's President Lech Kaczynski and his wife Maria could take place either on the same day or on Sunday. REUTERS/Sergei Karpukhin (RUSSIA - Tags: DISASTER POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.