Varsó saját jelentést ír a Kaczynski-tragédiáról

A tavaly áprilisi légikatasztrófa okait feltáró kormánybizottság munkáját Jerzy Miller belügyminiszter vezeti.

Lengyelország februárra elkészíti saját jelentését a Lech Kaczynski néhai államfőt és kíséretét szállító kormánygép tavaly áprilisi szmolenszki katasztrófájának körülményeiről - közölte hétfőn Malgorzata Wozniak belügyi szóvivő.

Tájékoztatása szerint a tragédia okait feltáró kormánybizottság munkáját Jerzy Miller belügyminiszter vezeti. Mint mondta, a testület már gőzerővel dolgozik, és a jelentés várhatóan februárra elkészül. Hozzátette, hogy a szükséges vizsgálatokat a központi kriminalisztikai laboratóriumban végzik el. Wozniak azt is mondta: hamarosan befejeződik a repülőgépen és az irányítótoronyban folytatott beszélgetések elemzése. Miller korábban arról is beszámolt, hogy a héten bemutatják a repülőgép balesetének számítógépes szimulációjáról készített képsorokat.

Oroszország a múlt héten adta át a szerencsétlenséget kivizsgáló - Államközi Repülésügyi Bizottság (MAK) - bizottság végleges jelentését Lengyelországnak. A dokumentum szerint nem műszaki okok vezettek a lengyel államfő repülőgépének szerencsétlenségéhez: a különgép katasztrófáját a legénység tagjai okozták, akik lélektani nyomás alatt, a kedvezőtlen időjárás ellenére a leszállás mellett döntöttek. Lengyel részről nem tartják teljesnek a jelentést. Donald Tusk kormányfő közölte, Lengyelország ugyan nem vitatja a vizsgálóbizottság alapvető következtetéseit, de hiányosak az információk, például a diszpécserek cselekedeteire vonatkozók. Jaroslaw Kaczynski, a katasztrófában elhunyt Lech Kaczynski néhai elnök ikertestvére pedig azt mondta, hogy a jelentés következtetései megalapozatlanok, egyoldalúak és sértik Lengyelországot.

A Lech Kaczynskit és 95 további, többnyire magas rangú vagy neves lengyel személyiséget szállító repülőgép 2010. április 10-én zuhant le a nyugat-oroszországi Szmolenszk mellett. A katasztrófát senki sem élte túl. Ez volt a II. világháború utáni lengyel történelem legnagyobb tragédiája. A küldöttség a Szmolenszk melletti katyni (Katiny) emlékhelyre tartott, hogy megemlékezzen a második világháború elején Sztálin utasítására lemészárolt több mint 20 ezer lengyel hadifogoly és civil halálának 70. évfordulójáról.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.