Varsó már várja a Patriot-rakétákat

Lengyelország arra számít, hogy 2009-ben amerikai Patriot-rakétákat állíthat hadrendbe területén, függetlenül attól, hogy Barack Obama amerikai elnök milyen döntést hoz a tervezett globális rakétavédelmi rendszer elemeinek kelet-európai telepítéséről - közölte a lengyel nemzetvédelmi miniszterhelyettes hétfőn.

A NATO-tag Lengyelország tavaly állapodott meg az Egyesült Államokkal 10 amerikai elfogórakéta lengyelországi telepítéséről, az Oroszország által hevesen ellenzett amerikai rakétapajzs részeként. Ennek fejében Washington ígéretet tett a lengyel légvédelem korszerűsítésére, egyebek között egy Patriot-üteg telepítésével.

"Azt várjuk, hogy a Patriot-üteg telepítése 2009 végéig lezajlik, ahogyan arról az amerikaiakkal már megállapodtunk. Ez fontos a lengyel közvélemény számára" - jelentette ki Stanislaw Komorowski nemzetvédelmi miniszterhelyettes a brit hírügynökségnek nyilatkozva.

"Obama elnök azt mondta, hogy a (rakétavédelemre vonatkozó) döntéstől függetlenül, határozottan folytatódni fog minden más együttműködés Lengyelországgal, beleértve olyan stratégai terveket, mint fegyveres erőink korszerűsítése" - mondta Komorowski az interjúban.

Az Obama-kormány felülvizsgálja a rakétavédelmi pajzs terveit költséghatékonyság és technikai megbízhatóság szempontjából, jóllehet az amerikai elnök áprilisi prágai látogatása során azt mondta, hogy Washington folytatja a tervre vonatkozó kutatásokat és fejlesztéseket.

Lengyelország a védelméhez nyújtott amerikai hozzájárulás fontos jelképének tekinti a Patriot-rakéták telepítését egy olyan időszakban, amikor Oroszország mind magabiztosabbá válik kül- és biztonságpolitikai érdekeinek érvényesítésében.

A Patriot-rakétákra vonatkozó megállapodás értelmében 2009-ben, 2010-ben és 2011-ben, egy rövidebb időszakra Lengyelországba vezényelnek egy mintegy 100 rakétával felszerelt üteget, hogy "lehetőséget adjanak katonáink kiképzésére, rendszerünk alkalmazkodására" - mondta Komorowski. 2012-től azután egy állandó amerikai Patriot-üteget telepítenek lengyel területen.

A lengyel költségvetés jelenlegi helyzetében Varsó nem engedheti meg magának Patriot-rakéták vásárlását, de 2013-tól fontolóra veszi egy ilyen légvédelmi rendszer beszerzésének megkezdését - tette hozzá a miniszterhelyettes.

Moszkva az amerikai rakétavédelmi pajzs elemeinek kelet-európai telepítését határozottan ellenzi, és saját biztonsága elleni közvetlen fenyegetésnek tekinti, de a Patriot-rakéták ügyében már nem ilyen elutasító. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter februárban úgy nyilatkozott, hogy Oroszországot nem aggasztja Lengyelország haditechnikai együttműködése más országokkal, s a Patriotok tervezett telepítését nem kívánja kommentálni.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.