Vármegyések tapsoltak a szlovák szélsőjobb Orbánt dicsőítő vezérének

Incidens nélkül zajlott le Bősön a szélsőséges Mi Szlovákiánk Néppárt (LS NS) tüntetése a migránsok, valamint a helyi befogadóállomás megnyitása ellen, amelyen részt vett a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom néhány magyarországi, illetve felvidéki tagja is.
A demonstrációt szeptember 1-jére tervezték, ám akkor a rendőrség nem engedte be őket a dél-szlovákiai településre, szombaton kora este viszont csak szemlélői voltak a történéseknek.

Marian Kotleba, az LS NS vezére beszédében megdicsérte a bátor helybelieket, akik augusztusban népszavazáson elsöprő többséggel utasították el a menekülttábor újranyitását. Ezután a szlovák kormányt szidta, amely nem vette figyelembe egyértelmű véleménynyilvánításukat, egyébként sem mer határozottan kiállni a migránsok ellen. „Azért jöttünk ide is, hogy kinyilvánítsuk: nem engedjük, hogy a hazánkat olyanok lepjék el, akik nem valók ide" – harsogta. Majd pedig elismerően szólt Orbán Viktorról, mert egyértelműen megüzente a migránsoknak, hogy nem szívesen látja őket.

„A magyar miniszterelnök nemcsak a hazáját, hanem egész Európát védi. „Ha Magyarország elesik, akkor rövidesen Szlovákia is, mert a Fico-kormány, főleg Robert Kalinák belügyminiszter nem elég tökös ahhoz, hogy gátat vessen a betolakodóknak, ugyanis ők nem a hazájukat, hanem Brüsszelt szolgálják. Idehaza még a cigány élősködőktől sem képesek megvédeni bennünket – kiabálta a pártvezér, akit csak saját hívei és a HVIM jelen lévő szimpatizánsai tapsoltak meg, mert a bősiek közül csak egyetlen személy jelent meg a művelődési ház előtti téren.

A demonstrációt követően néhányan a befogadó állomás elé akartak vonulni, ám ezt a rendőrség megakadályozta. A táborba csütörtökön érkezett Ausztriából huszonnégy szíriai, illetve afgán menekült, akik addig tartózkodnak majd itt, ameddig Ausztriában nem döntenek a menedékkérelmeikről. Azután mindannyian visszatérnek a szomszédos országba. Helyettük mások érkezhetnek ide.

A júniusban megkötött osztrák-szlovák kormányközi egyezmény alapján összesen 500 bevándorló jöhet a dél-szlovákiai nagyközségbe. A megállapodás két évig érvényes, de indokolt esetben további hárommal meghosszabbítható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.