Váratlanul Volgográdban utazott Putyin

Előre be nem jelentett látogatásra Volgográdba, a néhány nappal korábbi robbantások helyszínére utazott szerdán hajnalban Vlagyimir Putyin orosz államfő.

"Bármi is volt a tettesek indítéka, semmi sem igazolja a civil lakosság, különösen a nők és gyermekek elleni bűncselekményeket" - jelentette ki az államfő, aki nem sokkal megérkezése után a terrorizmus elleni fellépésről szóló tanácskozást hívott össze a Moszkvától mintegy ezer kilométerre délre fekvő városban.

A szokatlan időpontban, helyi idő szerint reggel 6 órakor kezdődött megbeszélésen Vlagyimir Kolokolcev orosz belügyminiszter, Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetője, a rendvédelmi szervek helyi vezetői, Veronyika Szkorcova orosz egészségügyi miniszter és Szergej Bozsenov, a Volgográdi régió kormányzója vett részt. Az államfő az eddigi intézkedésekről és a további lépésekről számoltatta be a kormányzat képviselőit és a rendvédelmi szervek vezetőit.

A megbeszélés részleteit nem hozták nyilvánosságra, minthogy azt is csak a Volgográdba érkezést követően tudhatta meg a sajtó, hogy az orosz államfő hol tartózkodik. Szakértők szerint mindezt a politikus biztonsága érdekében tették.

Putyin előzőleg az orosz Távol-Keleten lévő Habarovszkban járt, és találkozott a nyári súlyos árvizet elszenvedett lakosokkal. Ezt az utazást sem jelentették be előre. A Habarovszkban elmondott, a már korábban felvett köszöntőhöz képest módosított újévi beszédében Putyin kemény és következetes harcot ígért a terrorizmus ellen.

A volgográdi tanácskozáson az elnök megjegyezte, hogy a speciális orosz egységek a terrorelhárító akciók során mindent megtesznek a polgári lakosság biztonsága érdekében, de a dél-oroszországi nagyvárosban "minden ellenkezőképpen történt".

A városban többségében civilek váltak a véres merényletek áldozataivá, de egy szolgálatot teljesítő rendőr és a vasútállomás két biztonsági embere is meghalt a központi pályaudvaron. Ők akadályozták meg a merénylőt abban, hogy áthaladjon a biztonsági kapun. Több rendőr is megsérült a robbantáskor.

Volgográdban már harmadik napja, a trolibusz felrobbantása óta nagyszabású razzia folyik. Háromezer rendőr és önkéntes több mint 2700 lakóépületet vizsgált át, valamint alaposan átfésülték a tömegközlekedési objektumokat: megállókat, autóbuszállomásokat - közölték a régió belügyi igazgatóságán. Arról nem szól a jelentés, találtak-e a merénylőkhöz vezető nyomokra.

Az orosz államfő a volgográdi megbeszélést követően a trolibusz felrobbantásának helyszínén virágot helyezett el, a vasútállomásra nem vitték el. Putyin ugyanakkor meglátogatta a robbantások Volgográdban kezelt sérültjeit. Az egyik sebesült asszony az elnöknek azt mondta: "a volgográdiaknak erős a lelkük, csak úgy nem lehet bennünket megtörni". Erre a politikus kezet csókolt neki.

Volgográdban múlt vasárnap a központi vasútállomáson, hétfőn pedig egy forgalmas trolibuszon követtek el robbantásos merényleteket. A halálos áldozatok száma 34-re emelkedett, de több sérült állapota továbbra is súlyos. Az orosz egészségügyi minisztérium közlése szerint 74 ember sebesült meg, közöttük gyermekek is. Egy kilencéves és egy három hónapos, súlyos sérüléseket szenvedett kislányt nemrég szállítottak Volgográdból Moszkvába további klinikai kezelésre az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának repülőgépén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.