Váratlanul Irakba érkezett Biden

Előre be nem jelentett látogatásra Irakba érkezett kedden Joe Biden amerikai alelnök; tárgyalni fog az iraki vezetőkkel, és találkozik amerikai katonákkal is - közölte a washingtoni Fehér Ház.

Idén ez Biden harmadik iraki útja a januári és júliusi látogatás után - jegyezte meg a washingtoni alelnöki hivatal. Barack  Obama amerikai elnök bízta meg alelnökét azzal, hogy mozdítsa elő az  akadozó megbékélést az arab országban. A washingtoni kormányzat  nélkülözhetetlennek tartja a megbékélést az iraki stabilitáshoz  akkor, amikor az Egyesült Államok kivonja onnan katonáit.

Érkezése után Biden rövid tájékoztatót kapott Ray Odierno  tábornoktól, az amerikai erők iraki parancsnokától és Christopher  Hill nagykövettől. A háromnapos látogatás alatt a tervek szerint  találkozik Dzsalal Talabani elnökkel, Núri al-Máliki kormányfővel és  Maszúd Barzanival, a félig autonóm kurd körzet vezetőjével is,  akivel legutóbb azért nem tárgyalhatott, mert egy homokvihar  megakadályozta a helikopteres utazást északra.

Az iraki fél útmutatást vár az alelnöktől a Szíriával  kiéleződött ellentétek kezelésében, megvitatja vele a felkészülést a  januári választásokra, és az északi országrészben még mindig tomboló  erőszak megfékezésének módját. Biden legutóbbi látogatásakor  figyelmeztette a bagdadi kormányt, hogy az amerikai katonaság nem marad örökké a helyszínen, hogy egyben tartsa az országot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.