Váratlan fordulat az afgán elnökválasztás hajrájában

Az előzetes eredmények szerint Ashraf Ghani egykori pénzügyminiszter lehet az új afgán elnök. A csalástól sem mentes választások második fordulójának eredménye váratlan fejlemény, hiszen az első fordulót még riválisa, Abdullah Abdullah nyerte.
A június 14-én tartott második forduló előzetes eredményeit közel egyhetes csúszást követően hozta nyilvánosságra ma délután a választási bizottság. E szerint Ashraf Ghani vezet 56,44 százalékkal, míg az eddig győztesnek hitt Abdullah Abdullah volt külügyminiszter 43,56 százalékkal kullog mögötte, írja a BBC.

Abdullah a múlt héten csalással vádolta meg Ghani híveit, állítása szerint ugyanis a pénzügyminiszterre leadott szavazatok közül mintegy kétmillió csalás útján került az urnákba.

Az első fordulót megnyerő – így a győzelmet is zsebében érezhető – Abdullah ezért fokozott körültekintést, és alapos vizsgálatot kért a választási bizottságtól, valamint javasolta, hogy a következő elnök augusztus eleji beiktatását halasszák el annak érdekében, hogy elég idő jusson a szavazatok újraszámlálására, amely jelenleg is folyik.

Abdullahnak nincs szerencséje a választásokkal, hiszen már öt éve is indult az elnöki székért, ám azt végül az újraválasztott Hamid Karzai nyerte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.