Várakoztatják a horvátokat

Horvátország uniós csatlakozását elvileg minden uniós tagállam lelkesen támogatja, de nem mindegyik gondolja úgy, hogy már itt volna az ideje a tárgyalások lezárásának, s egyben a felvételi dátum kijelölésének – ahogy azt a magyar elnökség szeretné.

A hétfői brüsszeli külügyi és általános ügyi tanácsülések előtt nyilatkozó osztrák és olasz fődiplomaták szerint küszöbön áll a tárgyalások lezárása, ám a brit William Hague kétségeit fejezte ki, s egyetértett azzal a francia javaslattal, hogy a korrupció elleni horvát fellépés hatékonyságát az EU-nak a tárgyalások lezárása után is figyelemmel kellene követnie. Más tagállamok viszont Románia és Bulgária rossz példájára hivatkoznak, s elutasítják ezt az ötletet. Mindez alátámasztja azokat az értesüléseket, hogy egyes tagállamok riadtan észlelték a horvátok felgyorsult közeledését az utóbbi hetekben, s ráléptek a fékre.

A horvát kérdés csak hétfőn késő este került a miniszteri vacsora napirendjére, ezt megelőzően viszont a külügyi tárcavezetők egyetértésre jutottak az iráni, a líbiai, a szíriai és a belarusz szankciós rezsimek szigorításában. S ha megkésve is, de az EU követte az amerikai vonalat, amikor a szíriai Basar Al-Asszad elnököt is felvette a korlátozó intézkedések listájára. Nyilatkozatban üdvözölték Barack Obama amerikai elnök minapi beszédét a közel-keleti rendezés esélyeiről és feltételeiről, megerősítve az uniós elkötelezettséget a két állam – az izraeli és a palesztin - békés egymás mellett élése mellett, ami szükségképpen tartalmazza Izrael jogát a létezésre.

Üdvözölték továbbá, hogy a palesztin megbékélés nyomán megszűntek a rakétatámadások Izrael ellen, amelynek viszont fel kéne oldania a Gázai övezet zárlatát. Az uniós külügyminiszterek gondosan kerülték, hogy a palesztin szervezeteket nevükön nevezzék. Meg nem erősített francia értesülések szerint Párizs és London fokozná Kadhafi líbiai vezető erői ellen a légicsapásokat, s ennek érdekében harci helikoptereket is bevetne a NATO akció keretében.

(Brüsszeli tudósítónktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.