Van benne kakaó

Hiába maradt alul a novemberi választásokon, hadserege révén ma még mindig Elefántcsontpart területének a negyedét tartja uralma alatt Laurent Gbagbo. Csütörtökre azonban elvesztette San Pedro kikötőjét, amely az egyik fő kijárata világ legnagyobb kakaótermelését adó afrikai országnak.

Az ENSZ által legitim elnöknek elismert Alassane Ouattara katonai előretőrése szorult helyzetbe hozta a 20 milliós nyugat-afrikai ország partvidékét eddig őrző korábbi államfőt, akinek fegyveres ellenállása eddig félezer áldozatot követelt és egymillió embert késztetett otthona elhagyására. San Pedro megszerzésével Ouattara is jelentős bevételhez juthat a kakaó exportjából, ráadásul külföldi támogatáshoz is könnyebben juthat ezután. Igaz, Gbagbo kezén van továbbra is a főváros Yamoussoukro és a kikötője, gazdasági szerepe révén elsőszámú Abidjan is – jelentette a BBC. A kakaó kulcsszerepet játszik Elefántcsontpart gazdaságában: ez adja a költségvetési bevételek harmadát. Az ország biztosítja a világ kakaótermelésének negyven százalékát. Nem véletlen, hogy a konfliktus miatt december óta a kakaó világpiaci ára hatodával emelkedett, miután nemzetközi exporttilalmat rendeltek el az elefántcsontparti kakaóval szemben, ezzel is szűkítve az iparág államosításával további bevételekre számító exelnök lehetőségeit.

Gbagbo helyzete nehezedését mutatja, hogy a héten tűzszünetet ajánlott Ouattarának, ám ezt a nemzetközi támogatást élvező elnök elutasította. Outtara mögött áll a Nyugat Afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS), amely a katonai intervenciót is támogatná, ám az erre felkért USA, Nagy-Britannia és Franciaország ettől korábban is lezárkózott. (A líbiai akciók közben pedig semmi valószínűsége nincs egy általuk vezetett nemzetközi beavatkozásnak.) Az Afrikai Unió pedig a békés távozásra szólította fel Gbagbót.

A távozás elkerülhetetlennek tűnik, miután Gbagbo már központjában, Abidjanban sem teljesen ura a helyzetnek: csütörtökön ötezer elítélt szabadult ki a város börtönéből, amelyet – Gbagbo kormánya szerint – Ouattara emberei vettek be, tűzharcban legyőzve az őrséget – jelentette a Reuters. A felkelők szerint Gbagbo egy héten belül elveszíti a harcot, amely már nyolc éve folyik a két vezető között.

Ouattara katonái már az ország háromnegyedét uralják
Fighters from the Republican Forces rebels walk at the village of Pekanhouebly on the border of Ivory Coast and Liberia, March 24, 2011. The U.N. Human Rights Council agreed on Friday to send an independent commission to investigate killings and other crimes in Ivory Coast which is on the verge of civil war. Picture taken March 24, 2011. REUTERS/Simon Akam (IVORY COAST - Tags: SOCIETY POLITICS CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.