Elvontatták az ágyúkat a szeparatisták

Petro Porosenko ukrán államfő hétfő este bejelentette, hogy az oroszbarát szeparatisták visszavonták a nehézfegyvereik jelentős részét a kelet-ukrajnai ütközőzónából. A nehézfegyverzet kivonása a februárban elfogadott minszki tűzszüneti megállapodás egyik fontos pontja volt.

Az elnök tévébeszédében azt is megerősítette, hogy az ukrán kormányerők visszavonták rakéta- és tüzérségi rendszereiket – számol be a BBC.

Három napja Porosenko még azzal vádolta a kelet-ukrajnai szakadárokat, hogy vonakodnak a nehézfegyverzet visszavonásával kapcsolatban, és felszólította őket, hogy az EBESZ felügyelete alatt teljesítsék a tűzszüneti megállapodásban foglaltakat. Hétfőn azonban már közölte, hogy az oroszbarát lázadók is visszavonták fegyvereiket.

„Van tűzszünet, vagy nincs? Ez attól függ, honnan nézzük." – vélekedett az ukrán elnök, amikor magáról a fegyverszünet betartásáról beszélt. A február 15-én elfogadott megállapodás életbe lépése óta ugyanis hatvannégy ukrán katona esett el a kelet-ukrajnai harcokban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.