Váltságdíjat fizettek szomáliai kalózoknak egy német hajóért

Egy EU hajózási szóvivő szerint váltságdíjat fizettek szomáliai kalózoknak, hogy engedjenek el egy német hajót, amelyet négy hónapja kerítettek hatalmukba. Bejelentése után röviddel kiszabadult a hajó.

Morten Granberg nem árulta el, hogy mennyit fizettek a Hansa Stavanger nevű hajóért és 24 főnyi legénységéért, amely német, orosz, ukrán, fülöp-szigeteki és tuvalui tengerészekből áll.

Az Európai Unió Atalanta-hadműveletének szóvivője röviddel később bejelentette, hogy a váltságdíj kifizetése után, helyi idő szerint az esti órákban kiszabadult a hajó, és észak felé, uniós hadihajók kíséretében elhagyta Haradhere kikötőt. Egy későbbi bejelentés szerint kiszabadult egy malajziai vontatóhajó is, amely 11 fős legénységével hét hónapot töltött fogságban.

A 20 ezer tonnás Hansa Stavanger április 4-én esett a tengeri rablók zsákmányául, akik az idén már több mint száz támadást hajtottak végre a Szomália körüli vizeken annak ellenére, hogy egy egész nemzetközi flotta próbálja féken tartani őket. Saját közlésük szerint 2,7 millió dolláros váltságdíjat kaptak érte. A hírt a tulajdonos, a hamburgi Leonhardt & Blumberg hajózási cég nem kommentálta.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.