Váltságdíj gyilkosság után

Kifizette a hárommillió eurós váltságdíjat az al-Kaida egyik túszáért Svájc. A terrorszervezet intő példaként korábban kivégezte egyik brit foglyát, miután London nem volt hajlandó fizetni érte. A svájci mentőakció nyomán Algéria képmutatással vádolta a Nyugatot.

Hárommillió eurós váltságdíj ellenében engedte szabadon svájci állampolgárságú túszát a minap az Iszlám Magrebi al-Kaida  terrorszervezet – írta hétfőn egy algériai napilap.
Az el-Habar című arab nyelvű újság meg nem nevezett biztonsági forrásokra hivatkozva azt írta, a pénzt néhány napja utalták át, s egy tuareg közvetítőnek adták oda Niger északi részén.

Werner Greinert a mali hatóságoknak adták át vasárnap, a  nyugat-afrikai ország egyik távoli, északi pontján. A svájci férfit, brit állampolgárságú társát, Edwin Dyert,  valamint két nőt, a német Marianne Petzoldot és a svájci Gabriella  Burco Greinert január 22-én rabolták el Nigerben. A nőket április  22-én Maliban szabadon engedték. Edwin Dyert fogva tartói azonban  június első napjaiban meggyilkolták, miután London elutasította, hogy váltságdíjat fizessen érte.

Algéria bírálja azokat az országokat, amelyek váltságdíjat  fizetnek túszul ejtett állampolgáraiért, mert Algír szerint az Iszlám Magrebi al-Kaida az így megszerzett pénzből  finanszírozza az algériai biztonsági erők ellen irányuló támadásait. Egy biztonsági tiszt kijelentette: a Nyugat képmutató, mert  miközben harcot hirdet a terrorizmus ellen, váltságdíjat fizet az  elfogott túszokért. Ez nem a legjobb módszer az al-Kaida elleni harcban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.