Változtatni kell a Vajdaság statútumán

A szerb alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek minősítette a belgrádi alkotmánybíróság a Vajdaság statútumának bizonyos pontjait.

A taláros testület a tartomány alapokmányának azokat a részeit kifogásolta, amelyek azon az „alkotmányjogilag elfogadhatatlan elven alapulnak, hogy a statútum a Vajdaság jogalakító aktusa, amely felhatalmazza arra, hogy rendezzen minden olyan kérdést, amely érdekében áll, függetlenül attól, hogy a kérdés rendezése alkotmányos vagy törvényi ügyet képez-e”. A bírói testület ugyanakkor fél évet adott arra, hogy a kérdéses pontokat összehangolják az alkotmánnyal.

Egyes szerbiai pártok szerint a döntés azoknak az érdekeit szolgálja, akik előrehozott választásokat szeretnének tartani az ország északi tartományában, illetve felül akarják vizsgálni a Vajdaság autonómiáját. Bojan Pajtics, a vajdasági kormány demokrata párti elnöke és Pásztor István, a tartományi képviselőház, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének pénteki közös sajtótájékoztatóján viszont kijelentette: az alkotmánybírósági határozat nem lehet indok előrehozott választások kiírására, szerintük a döntés sokkal inkább azt mutatja, hogy Szerbia jogrendszerén és alkotmányán kell sürgősen változtatni, ha az ország valóban az Európai Unió tagja kíván lenni.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnökhelyettese, Bojan Kosztres azt tartotta különösnek, hogy a szerb alkotmánybíróság olyan pillanatban hoz nagy horderejű döntéseket, amikor a politikai életben új hatalmi átcsoportosulások zajlanak. Ő úgy véli: ha az autonómia kérdése rövid időn belül nem oldódik meg, a Vajdaságban komoly problémákkal kell számolni, mert sajátosságai miatt a tartományt olyan jogok illetik meg, amelyekért sokat harcolt a történelem során. – Nem szeparatizmusról vagy elszakadásról beszélek, de olyan szintű autonómiát kell biztosítani a tartománynak, ami összhangban van az európai szabványokkal, és megőrzi a vajdaságiak azon jogát is, hogy maguk rendelkezzenek az erőforrásaik fölött és maguk irányíthassák a saját sorsukat – tette hozzá.

Csedomir Jovanonivics, a Liberális Demokrata Párt elnöke úgy véli, az alkotmánybíróság döntése a Szerbiában uralkodó kaotikus viszonyok ékes bizonyítéka. Szerinte egy ilyen centralizált és lomha állam nem képes megfelelni a kor kihívásainak, és nem tud választ adni a polgárok problémáira.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.