Válságban is hódít az amerikai álom

Egy országos felmérésben a megkérdezett amerikaiak 72 százaléka jelentette ki: hisz abban, hogy az Egyesült Államokban megvalósulhat az, hogy az ember szegényen kezdi, keményen dolgozik és gazdag lesz. Ez 44 százalékuknak már sikerült is – négy éve még a válaszadók egyharmada sem nyilatkozott így.

Mi marad az amerikai álomból a nehéz gazdasági helyzetben, az ingatlanpiac összeomlása nyomán? A The New York Times és a CBS közvélemény-kutatói áprilisban erre a kérdésre kerestek választ és az eredmény meglehetősen ellentmondásos lett.

Noha a Nagy Depresszió óta a jelenlegi a legsúlyosabb válság, az országos felmérésben megkérdezett amerikaiak 72 százaléka jelentette ki:  hisz abban, hogy az Egyesült Államokban megvalósulhat az, hogy az ember szegényen kezdi, keményen dolgozik és gazdag lesz – általában ezt szokták az amerikai álomnak nevezni. A válaszolók 44 százaléka érezte úgy, hogy megvalósította amerikai álmát, 31 százalék fogalmazott úgy, hogy életében meg fog ez valósulni, csak 20 százalék mondta, hogy örökre lemondott róla.

A 44 százalék nem tűnik túl nagy aránynak, de négy éve, amikor a gazdaság sokkal jobb formában volt, még csak 32 százalék adta ezt a választ. A négy évvel ezelőtti helyzethez képest ma kevesebb ember mondja, hogy jobb helyzetben van, mint szülei voltak az ő jelenlegi életkorában vagy hogy gyermekei jobb helyzetben lesznek, mint ők most.

Barry Glassner, a Dél-kaliforniai Egyetem szociológiai professzora ezt azzal magyarázza, hogy az emberek nehéz időkben még jobban ragaszkodnak álmaikhoz, s ennek érdekében inkább másként határozzák meg azokat. Más szavakkal: az emberek megváltoztatják az amerikai álomról alkotott képzetüket.

A felmérők négy éve és most is a következő kérdést tették fel: „Mit jelent az Ön számára az „amerikai álom" kifejezés? Négy éve a megkérdezettek 19 százaléka az anyagi biztonságot, biztos állást jelölte meg, 20 százalékuk a szabadságot és a lehetőségeket emelte ki. Ma kevesebb ember köti össze álmát az anyagi sikerrel és több jelöl meg elvont értékeket. Az anyagi biztonságot kiemelők aránya 11 százalékra apadt, a szabadság és a lehetőség 27 százalék szemében elsőrendű.

 

Teljes cikk: globusz.net

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.