Válság az osztrák katolikus egyházban

Válságtanácskozásra ült össze hétfőn az osztrák püspöki konferencia, hogy megpróbáljon úrrá lenni a katolikus egyházat megosztó problémákon. Ausztriában egy természeti katasztrófákat isteni büntetésnek tartó plébános püspöki kinevezése borzolja a kedélyeket.

Válságtanácskozásra ült  össze hétfőn az osztrák püspöki konferencia, hogy megpróbáljon úrrá lenni a katolikus egyházat megosztó problémákon.

A tanácskozás előestéjén jelentős megkönnyebbülést okozott, hogy az ultrakonzervatív nézeteiről elhíresült linzi segédpüspök az egyház újkori történetében példa nélküli módon -  engedve az előléptetésével szembeni rendkívül erős és heves  ellenállásnak - maga kérte XVI. Benedek pápától, hogy vonja vissza  főpapi kinevezését. A Kathpress katolikus hírügynökség értesülése  szerint a Vatikán méltányolta az ötvennégy éves Gerhard Maria Wagner  kérését. Március 22-én eskették volna fel.

A püspöki konferencia rendkívüli bécsi ülését összehívó  Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek azzal indokolta döntését,  hogy az osztrák egyházon belül tapasztalható feszültségek többé már nem elviselhető zavarodottságot és reményvesztettséget idéztek elő. „A hívők jogosan várják el tőlünk, hogy mindent megtegyünk a válság  leküzdése érdekében” – hangsúlyozta a bíboros, aki a konferencia  legfőbb feladataként a „károk behatárolását” jelölte meg, világossá  téve azonban azt is, hogy valójában az egyház jövőjéről van szó.

Az osztrák egyházat megrázó belső konfliktus gyújtópontjában heteken át a windischgarsteni plébános segédpüspökké történt  kinevezése állt. A pápa döntése értetlenkedést és felzúdulást  váltott ki nemcsak a hívőkből, hanem a vezető beosztású papokból és  világi politikusokból is. Maga a linzi püspök is igyekezett  eltanácsolni az egyházfőt a túlzottan keményvonalasnak tartott, ám  Róma utasításait feltétlen odaadással követő lelkész kinevezésétől, mindhiába. Az egyházmegye espereseinek háromnegyede nyíltan  fellázadt az előléptetés ellen, az alsó-ausztriai plébánosok közül  néhányan – látva, hogy a kiábrándult hívők növekvő számban  fordítanak hátat az egyháznak – a hét végén egyfajta népszavazás  szervezésébe kezdtek a segédpüspök felszentelésének megakadályozására.

Wagner egyebek között azzal hívta fel magára a figyelmet az  utóbbi időkben, hogy fejtegetéseiben a legmerevebben elutasított  minden, az egyház liberalizálásának irányában ható kezdeményezést. A  természeti katasztrófákat Isten büntetésének nevezte, a  homoszexualitást pedig betegségnek nyilvánította. Kikelt a Harry  Potter-könyvek ellen, mert a sátánizmus megnyilvánulását látta  bennük.

A püspökök egy része elhatárolódott tőle, és felszólította, hogy  lehetőleg többé ne szólaljon meg a nyilvánosság előtt, de  legfőképpen tartózkodjon kétes értékű kijelentésektől. Néhányan  közülük a múlt héten a Vatikánban jártak a pápánál.

A tanácskozáson bizonyára szót ejtenek a nagy port kavart  Richard Williamson-ügyről is. Még a bécsi érsek is, akit a pápa rendíthetetlen követői közé sorolnak, úgy nyilatkozott a közelmúltban: hibát követett el a Vatikán azzal, hogy feloldotta a  kiközösítés alól a holokuaszttagadó integrista püspököt. XVI.  Benedek egy héttel azután nevezte ki Wagnert, hogy megmásította az angol főpap kiközösítésről korábban született határozatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.