Valószínűleg kivégzik a 9/11-es merénylet értelmi szerzőjét

Miközben nem erősítette meg a több forrásból is visszaigazolt értesülést, miszerint mégsem New York-ban tartják meg Hálid Sejk Mohammed civil büntetőperét, Robert Gibbs fehér házi szóvivő azt mondta: a magát a szeptember 11-i terrortámadások értelmi szerzőjének nevező kuvaiti férfi "megtér teremtőjéhez", és "valószínűleg kivégzik a förtelmes bűnökért, amelyeket elkövetett."

Gibbs szavait Ramzi Kassem, több guantánamói fogoly védőügyvédje élesen bírálta, mondván: a megfogalmazás durván sérti az ártatlanság vélelmét.

Az amerikai sajtóban a KSM betűnéven emlegetett, 45 éves férfival és feltételezett bűntársaival szemben két éve a Pentagon emelt vádat, akkor még katonai eljárásban, az ún. szeptember 11-i összeesküvési perben. A vádak között 2973 rendbéli gyilkosság szerepelt - egy-egy minden áldozat után. 2008 végén

Sejk Mohammed minden vádpontban bűnösnek mondta magát, és kérte, hogy ezt további tárgyalás nélkül fogadják el. Ám időközben felszámolták a guantánamói katonai pereket. Eric Holder igazságügyminiszter tavaly novemberben jelentette be KSM tárgyalásának áthelyezését szövetségi büntetőfórum elé. Mint időközben bebizonyosodott, a szélsőséges iszlamista férfit a Bush-időszakban a vízbe fulladás hatását megközelítő, ma már kínzásnak tartott módszerrel vallatták - csak 2003 márciusában 183 alkalommal, állítólag egy titkos, lengyelországi CIA-bázison. Egyelőre beláthatatlan, hogy ennek milyen jelentősége lesz a per további alakulásában.

Annak viszont nincs jelentősége, hogy az USA mely államában van érvényben halálbüntetés. A felrótt cselekmények ugyanis súlyos, szövetségi szintű bűnök. Az amerikai földön szeptember 11-e előtt elkövetett legjelentősebb, 168 életet kioltó terrortámadásért felelősségre vont Timothy McVeigh 1995-ben Oklahoma államban követte el tettét, Coloradóban ítélték el, és Indiana államban végezték ki.

Elkerülte viszont a halált a szeptember 11-ével összefüggésben tényleges - a szabadlábra bocsátás lehetősége nélküli - (hatszoros) életfogytiglanra ítélt Zacarias Moussaoui, aki francia állampolgár, és a halálbüntetést ellenző párizsi kormány is harcolt a kivégzés elkerüléséért. A 2006-os ítéletben a bíró felhozta, hogy így legalább az elítélt "nem dicsőül meg mártíromságában."

KSM perének eredetileg New York-ba, az egykori bűntettek közelébe való áthelyezését is részben azért nehezményezték, mert páratlan nyilvánossághoz juttatná a feltételezett terroristákat, és ráadásul legalább (évi) 200 millió dolláros biztonsági költséggel, irdatlan káosszal járna. Hétfői vezércikkében mindenesetre a The Washington Post súlyosan elmarasztalja az igazságügyminisztert, amiért döntése előtt csak udvariassági telefonhívás erejéig konzultált a metropolis polgármesterével.

 

 

 

Halid Sejk Mohammed 2003. márciusában letartóztatásakor
Khalid Sheikh Mohammed is shown in this file photograph during his arrest on March 1, 2003. Mohammed, the accused mastermind of the September 11, 2001 attacks on the United States, and four other top terrorism suspects held at Guantanamo Bay, Cuba will be sent to New York to be tried in a criminal court, U.S. Attorney General Eric Holder said on November 13, 2009. REUTERS/Courtesy U.S.News & World Report/Files (UNITED STATES CRIME LAW CONFLICT POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.