Válogatnának a franciák, kit fogadjanak be

Elítélte Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter kedden azokat a polgármestereket, akik "csak azzal a feltételek fogadnának be menekülteket, ha azok keresztények".

"Nem értem ezt a megkülönböztetést, elítélem, szörnyen hangzik" - mondta a tárcavezető a France2 francia közszolgálati televízióban.

"A szíriai helyzetben számos kisebbséget üldöznek" - hívta fel a figyelmet a miniszter. "A keleti keresztényeket be kell fogadni, de muzulmánokat is üldöznek és más kisebbségeket is, ugyanolyan barbár módon".

Bernard Cazeneuve emlékeztetett arra, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata szerint "minden üldözöttet be kell fogadni". "Franciaországnak be kell tudnia fogadnia a városaiban azokat, akiket üldöznek, bármilyen vallásúak is."

Francois Hollande államfő hétfőn bejelentette, hogy Franciaország befogad 24 ezer menekültet a következő két évben az Európai Bizottság által javasolt elosztás alapján. A belügyminiszter szombatra egyeztetésre hívta azokat a polgármestereket, akik önkéntes alapon befogadnának menekülteket. Hétfő este azonban néhány városvezető jelezte, hogy csak abban az esetben fogad be menekülteket, ha azok keresztények. Az egyik polgármester a terrorveszéllyel indokolta a döntését.

Yves Nicolin, a közép-franciaországi Roanne centrista polgármestere azt mondta, hogy több tucatnyi családnak is jutna hely a városban, de keresztény menekülteket szeretne befogadni azon keresztények közül, akiket az Iszlám Állam dzsihadista szervezet üldöz Szíriában. Damien Meslot, a svájci határ közelében található Belfort jobboldali polgármestere pedig azt mondta, hogy ő szíriai és iraki keresztény családok befogadását tartja elképzelhetőnek, mert őket üldözik leginkább.

A belügyminisztérium arra is emlékeztetett, hogy a felajánlások alapján a menekültek elosztását és a szálláshelyének kijelölését a bevándorlási és integrációs hivatal végzi, és nem az önkormányzatok válogatják ki a menekültek közül, hogy kit hajlandóak befogadni és kit nem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.