Vallott a volt román elnök a CIA-börtönökről

A Der Spiegel szerint Ion Iliescu volt román államfő elismeri a CIA-börtönök létezését. A román sajtó által teljes terjedelmében idézett, a német lap szerdai számában közölt cikk némileg árnyalja a címben megfogalmazott állítást: Iliescu konkrétan csak azt ismerte el, hogy az amerikai kémszolgálat rendelkezésére bocsátottak egy épületet.

Iliescu azonban azt állítja, a részletekről nem tudott, azokkal nemzetbiztonsági tanácsadója, Ioan Talpes foglalkozott.

A kelet-európai CIA-börtönök kérdése az amerikai szenátus tavaly decemberi „kínzási jelentése" kapcsán került ismét terítékre, miután az – a Der Spiegel szerint – burkoltan elismerte, hogy titkos börtönöket hoztak létre több kelet-európai országban, a 2011. szeptember 11-I terrortámadásokat követően.

A cikkíró, Keno Verseck szerint nyílt titok, hogy Romániában megkínoztak embereket; itt tartotta fogva a CIA a terrorizmussal gyanúsított foglyai közül a legfontosabbakat 2002 és 2006 között. A rabok között kellett lennie a 9/11-et kitervelő Khalid Sheikh Mohammednek is.

A számos bizonyíték ellenére a román hatóságok éveken át tagadták, hogy az ország területén CIA-börtönök léteztek volna – jegyzi meg a lap. Valójában továbbra is tagadják. A Der Spiegel által „beismerésként” tálalt nyilatkozatban a román államfőként 2000 és 2004 között szolgáló Ion Iliescu csupán azt ismeri el, hogy a CIA rendelkezésére bocsátottak egy romániai székhelyet.

„Előzékeny gesztus volt a NATO-csatlakozás előtt” – fogalmazott Iliescu hozzátéve, hogy a román hatóságok nem avatkoztak bele abba, mit csinálnak az amerikaiak a rendelkezésükre bocsátott telephelyen, ő pedig államfőként végképp nem foglalkozott „ilyen semmiségekkel”.

Ion Talpes egykori nemzetbiztonsági tanácsos, aki korábban már beszélt CIA tranzitközpontok romániai létezéséről, megerősítette Iliescu szavait. Mint mondta, 2002 végén, 2003 elején kérte fel az államfő, hogy a CIA-val egyeztetve találjon egy megfelelő épületet. Az elnöktől teljesen szabad kezet kapott. A Der Spiegel kérésére nem árulta el, hol állt a bizonyos székhely, viszont elmondta, hogy a 2006-ig használt épületet lebontották. Egyébként maga sem járt az épületben.

A román parlament korábban vizsgálóbizottságot állított fel, amely megállapította, hogy Románia területén nem működtek titkos CIA-börtönök, sőt illegális fogolyszállítmányok sem voltak. A testület egykori elnöke, Rodica Nicolai jelenlegi európai parlamenti képviselő Ion Iliescu nyilatkozatát kommentálva a német újságnak úgy értékelte: „továbbra sincsenek bizonyítékok”.

A Der Spiegel cikke emlékeztet: korábban a lengyel elnök Iliescuhoz hasonló, beismerő vallomást tett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.