Vallási okok miatt nem kaptak méhnyakrák elleni oltószert

Huszonnégy brit iskola vallási okokra hivatkozva nem engedte, hogy beoltsák a lányokat a méhnyakrákot okozó HPV elleni vakcinával. Az iskola szerint az ő diáklányaik nem fekszenek le senkivel a házasság előtt, ezért nem kell az oltás.

A HPV elleni oltószer akár életmentő is lehet, ennek ellenére huszonnégy brit iskola vallási okokra hivatkozva nem engedte, hogy beoltsák diákjaikat.

Az iskolák azért maradtak ki a HPV elleni oltóprogramból, mert szerintük diákjaik szigorú, keresztény elveket követnek, és ebbe nem fér bele, hogy házasság előtt bárkivel is lefeküdjenek. Ezért nincs is szükség a vakcinára.

Az oltóanyag a vírus két azon típusa ellen véd, amelyek a leggyakrabban okoznak méhnyakrákot. A védőoltást elutasító iskolák nagy része ráadásul nem is szólt az oltásért felelős helyi orvosnak, hogy nem kérik a védőanyagot, és többségük arról sem tájékoztatta a diákokat, hogyan juthatnának hozzá más úton. A védőoltást egyébként általában 12 - 13 éves korban szokták beadni, ilyen idős korban hat a legjobban.

Az iskolák szerint az oltóanyag beadása „nem fér össze az iskola etikai rendjével”, diákjaik a közösségen belül házasodnak, és nem fekszenek le senkivel sem a házasság előtt, sem azután, házasságon kívül.

Az általános orvosok királyi kollégiuma (RCGP) szerint azonnal össze kell állítani egy listát azokról a lányokról, akik nem kapták meg az oltást. A HPV vírusnak több száz típusa van, ezek közül párról kimutatták, hogy összefüggésben vannak a méhnyakrák kialakulásával. Nagy-Britanniában évente ezer nő hal meg méhnyakrákban, a vakcinával azonban csökkenteni lehetne a megbetegedések számát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.