Választásra sincs pénz Hawaiion

A gazdasági válság miatt pénzügyi gondokkal küzdő Hawaiinak a pénzügyi megszorítások nyomán mindössze ötezer dollárból kell gazdálkodnia júliusig, így nincs pénze arra, hogy időközi választást rendezzen egy megüresedő washingtoni képviselői mandátum betöltésére.

A Csendes-óceánon fekvő Hawaii a többi amerikai szövetségi államhoz hasonlóan súlyos költségvetési gondokkal küzd. Az állam választási irodája közölte, hogy a pénzügyi megszorítások nyomán mindössze ötezer dollárból kell gazdálkodnia júliusig, egy időközi választás megrendezése pedig nagyjából egymillió dollárba kerülne.

Hawaii két képviselői hellyel rendelkezik a szövetségi törvényhozás alsóházában. Az egyik mandátum nyilván betöltetlen, és vele a főváros, Honolulu mintegy 600 ezer lakója washingtoni képviselet nélkül marad, amennyiben az állam nem talál forrást a választások finanszírozására. E mandátumért azért kell időközi választást tartani, mert a szóban forgó képviselő, a demokrata párti Neil Abercrombie bejelentette: 19 év után, február 28-án visszaadja jövő januárban lejáró megbízatását, hogy részt vehessen a polgármester-választáson.

Hawaii választási bizottsága reméli, hogy valahonnan sikerül előteremteni a pénzt, és májusban postai, levélben történő szavazást tarthatnak, ami 925 ezer dollárba kerülne. A személyes megjelenéssel rendezett szavazás lehetősége valószínűleg fel sem merül, mivel az még több pénzt, 1,2 millió dollárt igényelne. Több helyi politikus azt szorgalmazza: a választásra költendő összeget inkább az oktatásra és a szociális szolgáltatások javítására fordítsák, ezek állami támogatását a recesszió miatt ugyanis lényegesen megkurtították.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.