Választások az ebola fészkében

A járvány miatt októberben elhalasztott választásokat ma tartják meg Libériában, ahol szigorú óvintézkedésekkel védekeznek a gyilkos kór ellen.

A járvány jelentősen csillapodott az elmúlt hetekben, így a libériaiak végül ma szavaznak a szenátus tagjairól. A 15 székért induló 139 jelölt között van George Weah futballista – az AC Milan és a Chelsea egykori játékosa – és a jelenlegi elnök fia, Robert Sirleaf is – írja a BBC.

A voksolást szigorú óvintézkedések előzték meg, a libériai választási bizottság külön felhívta a jelöltek figyelmét, hogy korlátozni fogják a közlekedést, így azt is, ha buszokon szállítják az embereket a szavazóurnákhoz.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kétnapos látogatást tesz a járvány által sújtott nyugat-afrikai régióban. Tegnap épp Libériában járt, és miután leszállt a repülőgépről, úgy kellett tennie, mint bárki másnak, aki az országba érkezik: kérték, hogy mossa meg a kezét, majd megmérték a lázát – egyelőre ezek az ebola leghatásosabb „ellenszerei".

Libériában múlt hónapban szüntették meg a szükségállapotot, miután az Egészségügyi Világszervezet megállapította, hogy egy ideje már nem növekedik a megbetegedések száma. A szomszédos Sierra Leonéban azonban aggasztó a helyzet, így betiltották az utcai megmozdulásokat, rendezvényeket, de még a piacot is. Az ebola legújabb áldozata az ország egyik legelismertebb orvosa, aki órákkal azelőtt vesztette életét, hogy megérkezett volna a kezelésére szánt kísérleti gyógyszer.

A tavaly decemberben kezdődött járványban mintegy 19 ezer ember betegedett meg – főként Nyugat-Afrikában –, és több mint 7300-an vesztették életüket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.