Burma: győzött a nép

A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért fölényes diadalt aratott a vasárnap rendezett, mérföldkőnek számító mianmari választásokon. Pár hónapja a politikus asszony még házi őrizetben volt, de a katonai junta most kínosan ügyel, hogy elkötelezettnek tűnjön a demokratikus reformok mellett.

Bejutott a parlamentbe Aung Szan Szú Kji, a mianmari ellenzék Nobel-békedíjas vezére a vasárnap Mianmarban tartott részleges törvényhozási választásokon. A szavazatszámlálás még nem ért véget, Szú Kji pártja, a  Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) sietve repítette világgá a hírt, hogy a 66 éves politikus asszony mandátumot szerzett Rangun egyik választókerületében, Kawhmuban.

A választáson 45 képviselői helyért folyt a küzdelem, amelyből 44-ért a Szú Kji vezette NLD is versenybe szállhatott, és elsöprő győzelmet aratva negyvenhármat végül meg is szerzett. A 45 helyből 37 alsóházi, hat felsőházi és kettő regionális kamarai. Az NLD-vel együtt 17 ellenzéki párt 176 jelöltje indulhatott a mandátumokért, ami azt jelenti, hogy a 440 fős alsóházban, illetve a 228 fős felsőházban messze a hadsereg pártja marad a domináns erő.

Győzelmi beszédében Szú Kji új korszaknak kiáltotta ki a választások után előállt helyzetet. Mint mondta, a fő cél most a politikai béke megteremtése a pártok között. Ez a „nép győzelme, a népé, amely elhatározta, hogy többé nem hagyhatják ki az ország politikai folyamataiból” – vélte a politikus asszony.

A győzelem után a szakértőket már az érdekli, hogy Szú Kji képes lesz a napi politikában is teljesíteni azon a szimbolikus szerepen túl, amelyet a Thein Szein elnök vezette katonai juntával szembeni kiállás jelent. „Jobb közlekedés kell, és több lehetőség a fiatalok előtt” – mondta erről a BBC-nek Kawhmuban egy kétgyermekes családapa, miközben az NLD-ben már arra gondolnak, hogy 2015-ben jönnek az általános választások, amely során az sem kizárt, hogy Szú Kjit elnökké választják.

A kampányt egyébként betegen és kimerülten vezénylő Szú Kji korábban még úgy fogalmazott, nem tekinti sem szabadnak, sem tisztességesnek a választásokat. Sok szabálytalanság történt a voksolás előkészületei során, ami korántsem felel meg a demokrácia követelményeinek. Ennek ellenére indul a parlamentbe jutásért, és nem bánja, hogy részt vesz a megméretésen - tette hozzá. A 66 éves politikus asszony – akinek házi őrizetét a hatóságok alig pár hónapja oldották fel – arra figyelmeztetett, hogy az eddig véghezvitt reformok nem visszafordíthatatlanok.

Mianmarban az 1988-as katonai hatalomátvétel után először 2010 őszén tartottak parlamenti választásokat. A tavaly márciusban megalakult - hivatalosan polgári, de döntően továbbra is a hadsereg tisztjeiből álló - kormány számos fontos reformot léptetett életbe a politikai szabadságjogok kiterjesztésére: enyhített a sajtó munkáját sújtó korlátozásokon, a politikai foglyok többségét szabadon engedte, és főleg, rávette Szú Kjit és pártját, hogy visszatérjen a politikai életbe és induljon a választásokon. Ezután a nemzetközi közösség is enyhített a délkelet-ázsiai ország ellen hatályban lévő szankciókon.

Nemzetközi körökben a választásokra a junta demokratikus változások melletti elkötelezettségének főpróbájaként tekintenek. A helyi hatóságok kínosan ügyelnek is arra, hogy minden tisztességes legyen, és erről a jelenlévő megfigyelőket is meggyőzzék. Utóbbiak egyike a BBC-nek azt mondta, az előforduló szabálytalanságok inkább a tapasztalatlanságnak, semmint a csalási szándéknak tudhatóak be. Az NLD szerint azonban tapasztalatlanságnál egy kicsit többről van szó: az ellenzéki párt egyik szóvivője, Nyan Win az AFP-nek többek között arról számolt be, hogy a választási cédulákon a jelöltek neve mellett kitöltendő üres rovatokat – ahová a szavazóknak az x-et kell biggyeszteniük – sok esetben viasszal vonták be, hogy később érvényteleníthessék a cédulát.

NLD-hívek Szú Kji portréjával Rangunban. Három év múlva már elnök lehet
Supporters of the National League for Democracy (NLD) party cheer holding a portrait of Myanmar pro-democracy leader Aung San Suu Kyi as they watch increasing votes on a screen at the roof of the NLD office in Yangon April 1, 2012. Myanmar voted on Sunday in its third election in half a century. REUTERS/Staff (MYANMAR - Tags: POLITICS ELECTIONS TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.