Valami nincs rendben az új pénzügyminiszter aláírásával

Barack Obama jelöltje, Jack Lew azt jelenti, hogy a világgazdasági válság helyett az elnök immár a washingtoni költségvetési csatározásokra koncentrál.

Új kormánytag neve került nyilvánosságra tegnap az Egyesült Államokban: Jacob J. Lew jelenlegi fehér házi kabinetfőnök váltja hamarosan Timothy Geithnert a pénzügyminiszteri poszton. Lew az elnök bizalmi embere, aki jobban ért a költségvetési politikához, mint a világgazdasághoz. Ez azt is jelenti, hogy kinevezésével teljes lesz Obama gazdasági csapatának átalakítása: a nagy nevű közgazdászokból álló, a világgazdasági válság kezelésére összeállított csapat helyét átvette egy kevésbé ismert, a washingtoni költségvetési csatározásokban otthonosabban mozgó vezetés – értékel a The New York Times.

Jack Lew. Hét hurokkal a költségvetésért
White House Chief of Staff Jack Lew listens at a bipartisan meeting with Congressional leaders in the Roosevelt Room of White House to discuss the economy, in this November 16, 2012, file photo. U.S. President Barack Obama will nominate White House chief of staff Jack Lew as his next Treasury secretary on January 10, 2013, replacing Timothy Geithner, according to a source familiar with the matter. REUTERS/Larry Downing/Files (UNITED STATES - Tags: POLITICS HEADSHOT)

Ezek az emberek egyébként nem újak: mind az elnök régi munkatársai. Emiatt Obamát sokan kritizálják is, mondván, csak annak a bizonyítéka, hogy az elnök nem hallgat külső hangokra, hanem csak egy szűk tanácsadói kör véleményét követi.

Ha a szenátus áldását adja az 57 éves Lew kinevezésére, máris övé a nagy feladat, és vezetheti a február végén (ismét) esedékes költségvetési tárgyalásokat a republikánusokkal. Bár a „költségvetési szakadékot" elkerülte az Egyesült Államok az év elején, ez csak átmeneti megoldás. Két hónapon belül meg kell állapodni az adósságplafon emeléséről és a költségvetési deficit csökkentéséről is.

Lew kinevezésével kapcsolatban felmerült egy meglehetősen szürreális aggály is, mégpedig az, hogy az aláírása milyen furcsa. A pénzügyi tárca várományosának a szignója ugyanis csupán hét hurokból áll, ezért – állítják sokan – rosszul fog mutatni a bankjegyeken, amelyekre ezentúl rá kell nyomtatni. Változtatni egyébként nem nagy probléma, négy éve a most januárban távozó Geithnernek is sikerült, aki csak a zöldhasúak kedvéért kreált egy alternatív – értsd: olvasható – aláírást.

Túl kevés a nő a kormányban?

Az utóbbi napokban azt is sokfelé felróják a médiában Obamának, hogy miniszterjelöltjei mind fehér férfiak. Hillary Clinton személyében egy nagyon fontos tárca (a külügyminisztérium) élén nő állt, az ő helyére azonban John Kerry volt elnökjelölt a szenátus külügyi bizottságának elnöke érkezik. (Kerry 17 éve az első fehér férfi a poszton – jegyzik meg statisztikák. Igaz, Obama eredetileg Susan Rice ENSZ-nagykövetet akarta kinevezni külügyminiszternek, ám a republikánusok heves kritikái miatt Rice inkább visszalépett.) És ha Clinton távozása nem lenne elég, kiderült, Hilda L. Solis munkaügyi miniszter is lemond. Aki a nők közül azonban marad, az Kathleen Sibelius egészségügyi miniszter: ő viszi végig az egészségbiztosítási reformot, amelynek sok pontja csak később lép hatályba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.