Valami üzent az óceán fenekéről

Azt még nem tudni, hogy a Malaysia Airlines március 8-án eltérített és lezuhant járatáról van-e szó.
Szombaton Kína egyik hadihajója, a Haixun 01 fekete dobozra utaló jeleket észlelt az Indiai-óceánon, a Malaysia Airlines négy hete, március 8-án eltűnt járata utáni kutatás közben – jelentette a Xinhua hírügynökség. Arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy a jeleket a minden valószínűség szerint eltérített és az Indiai-óceánba zuhant Boeing 777-es – az MH370-es járat – adta le, de a jelek frekvenciája, 37,5 kHz mindenféleképpen hasonló adatrögzítő berendezésre utal.

A Haixun 01 a déli 25. szélességi kör és a keleti 101. hosszúsági kör metszéspontján fekvő vizeken, nyugat-ausztráliai Perthtől 1700 kilométerre északnyugatra észlelte a jeleket, de mivel váratlanul érkeztek, nem rögzítette fel őket. A kínai hadihajón kívül az Ausztrália vezetésével zajló nemzetközi kutatóakcióban még egy hadihajó, a HMAS Ocean Shield fedélzetén van egy hasonló, egyébként az amerikai haditengerészet által használt lokátor. Az idő sürget. A Boeing 777-es fekete dobozának az akkumulátora még néhány napig bírja, ha pedig lemerül, a roncsokat a mostoha időjárási viszonyok miatt nagyon nehéz lesz megtalálni az Indiai-óceánnak ezen a vidékén. Ma az MH370-est 217 ezer négyzetkilométeres területen keresik.

A Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó járata 239 emberrel a fedélzetén tűnt el a földi irányítás radarjairól négy hete a Dél-kínai-tenger-felett. A kommunikációs csatornáit manuálisan lekapcsolták, de a hajtóműve által ezután leadott jelekből ítélve először nyugat, majd dél felé fordult, mielőtt az üzemanyag kifogyása miatt lezuhant volna. Kétszázhuszonhét utasából 154-en kínaiak voltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.