Vakmerő kijelentések az al-Kaida vezetés tervéről és hollétéről

Oszama bin Laden, az Al-Kaida terrorszervezet vezetője a helyettesével, Ajman al-Zavahirivel és öt másik magas rangú beosztottjával Irán északkeleti részén, Sabzevar városban él már öt éve - közölte az Al-Szijasza című kuvaiti újság.

Az iráni biztonsági szolgálattal közvetlen kapcsolatban álló forrásra hivatkozó lap szerint a terroristák már öt éve tartózkodnak a Teherántól mintegy 600 kilométerre lévő, negyedmillió lakosú városban, ahová az iráni vezetéssel szoros kapcsolatot fenntartó Hezbollah nevű libanoni szélsőséges síita szervezet közvetítésével érkeztek.

A DEBKAfile nevű, szabadon megtekinthető, katonai hírszerzési ügyekkel foglalkozó angol nyelvű izraeli internetes honlap azt jelentette, hogy Recep Tayyip Erdogan török kormányfő és a török hírszerzés főnöke már egy ideje tudja, hogy Oszama bin Ladenék Iránban bujkálnak.

A DEBKAfile azt is tudni véli, hogy amerikai hírszerzői források még májusban jelentették, hogy Al-Kaida-tagok Szíria érintésével távoztak Iránból azzal a céllal, hogy amerikai célpontok elleni támadásokat készítsenek elő. Köztük volt egy Szaif al-Adel nevű férfi is, akit Oszama bin Laden és Ajman al-Zavahiri arra utasított, hogy hajtson végre terrortámadást a dél-afrikai labdarúgó világbajnokság június 12-i megnyitóján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.