Vakációzó kölykök is támadnak a belfasti zavargásokban

Londoni és észak-írországi politikusok egyaránt elítélték a nyári felvonulási szezon közepette kiújult vérontást, amelyben eddig 80 rendőr sérült meg.

Szerdán a miniszterelnöki interpellációk alkalmából elkerülhetetlenül szóba került az elmúlt napokban kiújult északír konfliktus. David Cameron „elfogadhatatlannak” nevezte az erőszakos megnyilvánulásokat, amelyek során eddig nyolcvan rendőr sérült meg. Az északír biztonsági erők parancsnok-helyettese, Duncan McCausland bejelentette, hogy az ügyben vizsgálat indul. A rendőrséget, mely vízágyúkkal és gumibotozással válaszolt a támadásokra, különösen megdöbbentette, hogy a „szabadidősként” jellemzett forrongásban vakációzó gyerekek is részt vettek, a legfiatalabb közülük mindössze nyolcéves volt. A randalírozók kövekkel dobálták meg, lézertollal vakították el, illetve benzin- és csőbombákat hajítottak a biztonsági erők felé. Szerdára virradóra a tüntetők hat lövést is leadtak, egy méretes betondarabbal súlyos sérülést okozva egy rendőrnőnek.

A zavargások beárnyékolták a nagyrészt békésen zajló júliusi felvonulási szezont. A több száz ünnepi esemény tetőpontja az Orániai Rend ünnepsége, arra emlékezve, hogy a névadó Orániai Vilmos 1690. július 12-én a Belfasttól délre található Boyne folyó melletti ütközetben legyőzte az ír katolikusok felkelését. Míg a belfasti rendőrfőkapitány a békefolyamatot elutasító disszidens katolikus republikánus csoportokat hibáztatta a feszültség fellángolásáért, a biztonsági erők második embere a politikusokra, a hallgatásukkal tüntető koronahű protestáns Peter Robinsonra, az autonóm kormány fejére és helyettesére, a nacionalista Sinn Feint képviselő Martin McGuinnessre hárította a felelősséget. Az 1998-as ún. nagypénteki egyezmény szellemében kényszerűen együttműködő két közösség vezetője később közös nyilatkozatban ítélte el az erőszakot, a „huliganizmust és vandalizmust”, kiemelve, a civilizált világban nincs helye a fegyveres fellépésnek.

A tévéközvetítések, online videófelvételek a mindennapok valóságával ellentétes beállításba helyezték a gazdaságilag és politikailag egyaránt gyorsan fejlődő Ulstert. A megbékélésnek köszönhetően Belfastba látogató, a drámát átélő üzletemberek és turisták már nem is értik, miért provokálják évről évre a protestáns felvonulók a háborgó katolikusokat.

Nyári esték a belfasti Ardoyne negyedben
A Nationalist youth standing near burning vehicles throws a missile at police in the Ardoyne area of North Belfast July 12, 2010. Nationalists in Northern Ireland attacked police with petrol bombs and other missiles during parades by the pro-British Orange Order on Monday, witnesses said. REUTERS/Cathal McNaughton (NORTHERN IRELAND - Tags: CIVIL UNREST POLITICS IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.