Vádlottak padján a Freedom House

Civil és demokráciapárti szervezetek 19 amerikai és 24 más nemzetiségű tagjának pere kezdődött meg vasárnap Kairóban. Az ügyészek szerint törvénytelenül szereztek pénzeket és beavatkoztak a belpolitikába.

A per első napján mindössze 14 egyiptomi vádlott jelent meg a törvény előtt. A tárgyalást a bírói kar elnöke nem sokkal később április 26-ig elnapolta.

A vádlottak, akik nincsenek letartóztatásban, szabadlábon maradnak - közölte a bíró. Az általuk képviselt szervezetek – köztük az amerikai Freedom House és a német Konrad Adenauer-alapítvány – helyi irodái a vád szerint törvénytelen pénzeket kaptak külföldről, és beavatkoztak az egyiptomi politikai ügyekbe. A tárgyaláson jelen lévő vádlottak a bíró kérdésére ártatlannak vallották magukat. David Kramer Freedom Houe-elnök New Yorkban azt mondta, hogy szervezete tevékenysége mindenben megfelelt a vonatkozó egyiptomi előírásoknak. Megfigyelők szerint az akció célja csak az, hogy elhallgattassa az Egyiptomban hatalmon lévő Legfelső Katonai Tanáccsal (SCAF) szemben kritikus hangokat. Decemberben a szervezetek kairói kirendeltségei elleni razziasorozatban rengeteg számítógépet és dokumentumot foglaltak le a hatóságok. 

Az egyik gyanúsított civil szervezet munkatársa a sajtónak arról beszélt, hogy a 19 amerikai közül hét tartózkodik jelenleg Egyiptomban, közülük többen a kairói amerikai nagykövetségre menekültek. Az ügy nagy feszültséget keltett Egyiptom és az Egyesült Államok viszonyában, olyannyira, hogy megtörténhet, Washington visszatartja az évi csaknem másfél milliárd dolláros amerikai katonai támogatást is. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerint intenzív tárgyalások folynak az Egyesült Államok és Egyiptom között az ügyről.

Ahogy a BBC írja, az újságírókkal zsúfolásig telt tárgyalóteremben a káosz volt az úr: miközben egy hosszú listáról olvasták fel a vádlattak nevét és hogy mivel gyanúsítják őket, sokan közbekiabáltak. Bár bizonyítékokkal még elő sem álltak, akadt ügyész, aki maximális büntetést kért a vádlottakra, egyik kollégája pedig frappánsan azt javasolta, hogy a bírók csak az Egyesült Államokban életfogytiglanra ítélt imám, Omar Abdel Rahman szabadon engedéséért ejtsék a vádakat.

Az amerikai vádlottak között van Ray LaHood amerikai közlekedési miniszter egyik fia. Van két német vádlott is: Andreas Jacobs, a Konrad Adenauer-alapítvány kairói irodájának vezetője és a munkatársnője. A többi: három szerb, egy norvég és négy nem egyiptomi arab - az utóbbiak palesztinok és jordániaiak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.