Vádemelés esetén lemond az izraeli külügyminiszter

Az izraeli rendőrség lezárta a nyomozást, és vádemelési javaslattal átadta az iratokat az államügyésznek Avigdor Lieberman, Izrael külügyminisztere ügyében. Az Izrael a hazánk nevű jobboldali nacionalista párt vaskezű irányítóját azzal gyanúsítják, hogy mintegy 10 millió sékelnyi (kb. 50 millió forintnyi) megvesztegetési pénzt mosott tisztára majd vágott zsebre, különféle általában huszonéves lánya nevén futtatott árnyékcégek segítségével.

Liebermann hevesen tagadja a vádakat- szerinte politikai pályája felívelésének mértékében megpróbálják kiszorítani a közéletből, mondvacsinált ürügyekkel nyomoznak utána 13 éve.

Az izraeli korrupcióellenes rendőrosztag valóban folytatott már a jelenlegi előtt egy nyolc évig tartó eredménytelen nyomozást, akkor nem sikerült elég bizonyítékot szerezniük a zűrös ügyekről, de ezúttal ölükbe hullott a bizonyság: egy megbeszélésen néhány éve a Kneszet egy irodájában egyik politikai riválisánál felejtett egy pénzátutalásokról szóló terjedelmes leleplező listát, aminek alapján a rendőrök biztos szálakon indulhattak el.

Az ügy hátterében állítólag rivális orosz zsidó pénzoligarchák csatározása áll, amelyek érdekeik függvényében akár meghatározhatják az izraeli külügyminiszter személyét, és/vagy elmozdíthatják hivatalából. Liebermannak a törvények szerint csak akkor kell lemondania, ha az ügyészség is a vádemelés mellett dönt, s erre várhatóan még hónapokat kell várni.

Benjamin Netanyahu miniszterelnök köreiben azt nyilatkozták, hogy ekkor a külügyminisztérium élére maga jelölheti majd ki utódját, aki minden bizonnyal Danny Ayalon, jelenlegi helyettese lesz, aki régebben az Egyesül Államokban volt Izrael nagykövete, s egyik leghűbb vazallusának számít.

Nem ez az első szégyenteljes korrupciós ügy Izrael legmagasabb szintjein, Ehud Olmert miniszterelnök tavaly lemondani kényszerült az ellene felhozott korrupciós vádak miatt, s egykori pénzügyminiszterét, Ábrahám Hirshzont júniusban 5 év 5 hónapi letöltendő börtönre ítélték többmillió sékel ellopásáért.

 

Avigdor Lieberman
Israel's Foreign Minister Avigdor Lieberman attends a party meeting at parliament in Jerusalem in this July 6, 2009 file photo. Israeli police recommended on August 2, 2009, that state prosecutors charge Lieberman for bribery, fraud and money laundering. Lieberman, whose ultranationalist Yisrael Beiteinu party is a key partner in Prime Minister Benjamin Netanyahu's ruling coalition, accused police of waging a "campaign of persecution" against him and said their suspicions were unfounded. REUTERS/Ronen Zvulun/Files (JERUSALEM POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.