Gyanúsított lett a hercegnő

Váratlan fordulat a spanyol monarchiát is megrázó botránysorozatban. A vizsgálóbíró beidézte János Károly király középső lányát, Cristinát, korrupció gyanújával – írja az El País. A hercegnőnek április 27-én kell majd vallomást tennie Palma de Mallorcán.

A nyomozás lassan két éve tart a hercegnő férje, Inaki Urdangarín ellen, akit  6,3 millió euró elsikkasztásával vádolnak. Urdangarín, aki korábban az olimpiai bronzérmes spanyol kézilabdaválogatott sztárja volt, egy sportrendezvényeket szervező nonprofit társaság, a Noós elnökeként tevékenykedett  2004  és 2006 között. Ebben a minőségében „királyi” és egyéb felső, illetve politikai kapcsolatait latba vetve szerzett támogatást különféle rendezvényekre, ám a pénz egy része – elszámoltatás híján - külföldi számlákon landolt. Az El País megjegyzi, hogy főként a konzervatív Néppárt által vezetett tartományok – a Baleár-szigetek és Valencia – bizonyultak gálánsnak a herceg cégének finanszírozásában. A királyi család sejthette, hogy ebből előbb-utóbb baj lesz, mert 2009-ben a herceget feleségével és négy gyermekével Washingtonba küldte, ahol a Telefónica távközlési vállalat nemzetközi tanácsadója lett.

A botrány 2011-ben robbant ki, de szerdán új fordulatot vett. Az üggyel megbízott vizsgálóbíró, José Castro már arról beszélt, hogy bizonyítékai vannak arra: Urdangarín felesége, Cristina hercegnő is tudott a visszaélésekről, ezért ő sem mentesülhet a felelősségre vonás alól. Hivatkozott egy emailre, amelyet Urdangarín küldött a feleségének, és kérte, hogy véleményezze, rendben van-e így. Ezek után már nehéz azt állítani, hogy a hercegnő csak névleg vett részt a Noós irányításában.

A beidézés hírét a királyi család egyelőre nem kommentálta. Ám mióta Urdangarín elleni nyomozás zajlik, az exsportolót száműzték a királyi család összes rendezvényéről, idén januártól már a királyi család honlapjáról is törölték. Feleségével, Cristinával szemben is meglehetősen távolságtartóak lettek. I. János Károly  – aki tavalyi botswanai elefántvadászata óta szintén bírálatok kereszttüzében áll -  úgy döntött, hogy a jövőben csak az uralkodói pár, valamint Fülöp trónörökös és családja képviselheti a monarchiát.  A  királyság népszerűsége egy év alatt 26 százalékot esett, és ma már csak a társadalom fele tartja hasznosnak.

Cristina és férje, Inaki Urdangarin
DATE IMPORTED:January 11, 2011Spain's Infanta Cristina and her husband, Inaki Urdangarin attend the grand opening and dedication for the new Dali Museum in St. Petersburg, Florida, January 11, 2011. REUTERS/Steve Nesius (UNITED STATES - Tags: SOCIETY ROYALS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.