Vádemelés a brit médiafőnök ellen

A Murdoch-birodalom brit lapjainak telefonlehallgatási ügyében 2006 óta tart a vizsgálat, a héten már vádat emeltek. Többek között Rebekah Brooks, a News International vezérigazgatója ellen is.

A vádlottak padjára kerülők közül vitathatatlanul a 43 éves Rebekah Brooks számíthat leginkább a média érdeklődésére. Brooks már fiatalon a News of the World, majd a The Sun bulvárlap főszerkesztője lett, később pedig a Murdoch-birodalom brit érdekeltsége, a News International vezérigazgatójának nevezték ki. A vádlottak között van még férje, Charlie Brooks, három munkatársa, illetve Mark Hanna, a vállalat biztonsági főnöke.

Rebekah Brooks akár életfogytiglani elzárást is kaphat az igazságszolgáltatás akadályozása miatt
Former News International chief executive Rebekah Brooks (R) leaves Lewisham Police Station in London May 15, 2012. Brooks, a close confidante of Rupert Murdoch, was charged on Tuesday with interfering with a police investigation into a phone hacking scandal that has rocked the tycoon's media empire and sent shockwaves through the British political establishment. REUTERS/Stefan Wermuth (BRITAIN - Tags: POLITICS CRIME LAW MEDIA)

Mindannyiukat az igazságszolgáltatás félrevezetésével, számítógépek és dokumentumok eltulajdonításával és elrejtésével vádolják. Tavaly júliusban például a Brooks-házaspár chelsea-i otthona közelében lévő hulladéklerakóban találtak egy csomagot, benne egy komputerrel, különböző papírokkal és egy mobiltelefonnal. A hat gyanúsított perére várhatóan csak a jövő évben kerül sor, az igazságszolgáltatás akadályozása akár életfogytiglani elzárással is járhat.

Rebekah és Charlie Brooks közösen kiadott közleményben utasította vissza az ügyészség „gyenge és igazságtalan” vádjait. A médiavezető múlt hét pénteken öt órát töltött a sajtóetikai botrány körülményeit feltáró független jogi testület, a Leveson-bizottság előtt. Meghallgatása során érdekes részletek derültek ki a házaspár és David Cameron bensőséges kapcsolatáról. A különböző vizsgálatok idején a kormányfő naponta több, támogatásáról biztosító sms-t is küldött a nőnek.

A vádemelés azonban nemcsak a Konzervatív Párt vezetőjének kínos, hanem a Scotland Yardnak is. A lehallgatási botránnyal foglalkozó vizsgálatok szerint ugyanis a nyomozók exkluzív információk fejében rendszeresen kaptak csekkeket a bulvárlapoktól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.