Vádat emeltek Lenyid Kucsma volt ukrán államfő ellen

Vádat emeltek Leonyid Kucsma volt ukrán elnök ellen, Georgij Gongadze újságíró meggyilkolásával összefüggésben. Ezt maga a politikus jelentette be, miután részt vett az ügyészségi kihallgatáson.

Kucsma nem mondta, hogy mivel vádolják. Közölte, hogy elolvassa a vádiratot, majd azt mondta újságíróknak: \\\\\\\"Hétfőn ismét találkozunk (a főügyészségen)\\\\\\\".

Az ukrán főügyészség kedden jelentette be, hogy büntetőjogi vizsgálatot indított Kucsma volt államfő ellen a 2000-ben meggyilkolt újságíró ügyében. Az ügyészség azzal gyanúsítja Kucsmát, hogy \\\\\\\"túllépte hivatali hatáskörét, törvénybe ütköző utasítást adott a belügyminisztérium vezetőinek, ami az újságíró halálához vezetett\\\\\\\".

A volt államfőt nemcsak a Gongadze-gyilkossággal hozzák kapcsolatba, hanem azzal is gyanúsítják, hogy köze volt Olekszandr Podolszkij újságíró elrablásához és bántalmazásához.

Georgij Gongadze, az Ukrajinszka Pravda című lap 31 éves vezetője és alapítója - aki számos leleplező cikket írt a legmagasabb posztokon tapasztalható korrupcióról - 2000. szeptember 16-án tűnt el, útban kijevi lakása felé. Fej nélküli holttestét két hónappal később találták meg a Kijev megyei Tarascsán, egy erdőben. Kucsmát 2005-ben kikérdezték az ügyben, de nem indítottak ellene eljárást.

Tavaly szeptemberben a főügyészség a 2005-ben rejtélyes körülmények között meghalt belügyminisztert, Jurij Kravcsenkót nevezte meg a gyilkosság megrendelőjeként, Olekszij Pukacs egykori rendőrtábornok vallomására alapozva. Pukacs közlése szerint Kravcsenko a gyilkosság előtt 3-4 nappal, saját miniszteri irodájában utasította őt Gongadze megölésére. A gyilkosságban közreműködött három rendőr, akiket már 2008 márciusában hosszú börtönbüntetésre ítélt egy kijevi bíróság.

Kucsmát csütörtökön az ügyészségen szembesítették Pukaccsal. A volt államfő szerint Pukacsot szemlátomást a \\\\\\\"nincs ember - nincs probléma\\\\\\\" elv vezérli. Mint mondta, a halott Kravcsenkóra már bármit rá lehet kenni.

A exállamfőt csütörtökön szembesíteni akarták Mikola Melnicsenko volt kormányőrrel, aki Kucsma irodájában titokban készített hangfelvételek alapján - amelyek hitelességét azóta sem bizonyították be hivatalosan - megvádolta a volt elnököt a gyilkosság megrendelésével. Kucsma azonban rosszul lett, ezért péntekre tették át az ügyészségi szembesítést.

(Forrás: mti.hu)

Leonyid Kucsma megérkezik a kijevi főügyészségre
Ukrainian ex-president Leonid Kuchma talks to journalists as he arrives at the general prosecutor's office in the capital Kiev March 24, 2011. Kuchma on Wednesday denied involvement in the 2000 murder of opposition journalist Georgiy Gongadze and said he was ready to go through "all the torments of hell" to prove his innocence. REUTERS/Konstantin Chernichkin (UKRAINE - Tags: POLITICS CRIME LAW MEDIA HEADSHOT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.