Vádat emeltek Baby Doc ellen

Meglepetést okozott vasárnap Jean-Claude Duvalier, a karibi ország volt diktátor-elnöke azzal, hogy néhány nap híján huszonöt év elteltével Haiti földjére tette lábát. „Segíteni jöttem” - közölte szűkszavúan Port-au-Prince repülőterén, Párizsból érkezve. 48 órával később arcán nem mutatkozott meglepetés jele, amikor a szállodájából egy ügyész és egy bíró kíséretében elvitték a rendőrök. Még integetett is az őt éltető néhány száz fős tömegnek.

Jean-Claude Duvalier négy órán át volt a főügyészségen, ahol ismertették a vádat ellene: korrupció, sikkasztás, emberi jogsértések elnöksége idején. Közölték, immár bíróságtól függ, hogy indul-e pereljárás. Ezek után visszatérhetett a hotelbe, ám nem hagyhatja el Haitit. Baby Docot vasárnapi hazatérésekor több tucatnyian ünnepelték a repülőtéren, kedd reggel sokan igyekeztek megakadályozni a rendőröket abban, hogy elszállítsák a szállodájából.

Exiled former Haitian dictator Jean-Claude
Exiled former Haitian dictator Jean-Claude "Baby Doc" Duvalier (C) leaves the civil court house with his wife Veronique Roy in Port-au-Prince January 18, 2011. Haitian police detained Duvalier on Tuesday after authorities said he would be questioned and could be prosecuted over money stolen from the national treasury during his 1971-1986 rule. Duvalier returned from exile on Sunday. REUTERS/Eduardo Munoz (HAITI - Tags: POLITICS CRIME LAW)

A Duvalier-dinasztia három évtizedig volt a földrész legszegényebb országának teljhatalmú ura, előbb az apa, „Papa Doc" 1957-től, majd halálakor, 1971-től az akkor 19 éves fia, „Baby Doc" még tizenöt évig. A hírhedt családi magánrendőrség, a Tonton Macoute ezalatt minden ellenzéki megmozdulást elfojtott, emberek tízezreit kínozta és gyilkoltatta meg Fort Dimanche börtönerődjében. 1986-ban Duvalier a népharag elől elmenekült, de azért előbb még mélyen belenyúlt az államkasszába. Becslések szerint 120 millió dollárt vitt magával, illetve utalt át külföldi bankokba. Kezdetben a francia Riviérán élt luxuskörülmények között, majd válását követően valamivel szerényebben Párizsban húzta meg magát új élettársával.

A jelenlegi elnök, René Preval még 1997-ben - első államfősége idején - egyértelművé tette az akkor keringő hírekre reagálva, hogy Duvalier-t bebörtönzik, ha visszatérne. Most a haiti és a nemzetközi emberjogi szervezetek is követelték bíróság elé állítását.  A hazalátogatást Baby Doc élettársa azzal indokolta, hogy a tavaly januári földrengés drámai következményei érlelték meg a döntésüket. A kommentárok szerint viszont éppen az időpont kiválasztása gyanús, hiszen még mindig nem hirdették ki - az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) megfigyelői által kifogásolt csalások miatt - a novemberi elnökválasztás eredményét, miközben most vasárnap kellett volna megrendezni már a második fordulót a két legtöbb voksot kapott között. Talán Duvalier azt feltételezte, hogy a politikai patthelyzetben és az újjáépítés lassúsága miatti általános elkeseredettségben személye kínálhatna megoldást?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.