Vádat emeltek az Obama székét kiárusító kormányzó ellen

Hivatali korrupció és zsarolás, valamint Barack Obama elnök megüresedett szenátori helyének árusítása miatt vádat emeltek Rod Blagojevich volt illinois-i kormányzó ellen. Ha mind a 16 vádpontban bűnösnek találják, akár 300 évet is kaphat.

A vádesküdtszék 16 pontban emelt vádat az 52 éves volt demokrata párti politikus ellen. Egyebek mellett széles körű  korrupcióval, zsarolási összeesküvéssel és kísérlettel, valamint azzal vádolják, hogy hazudott a szövetségi nyomozóknak.

A vádirat szerint azért cserébe, hogy Obama helyére a megfelelő személyt jelöli ki, miniszteri posztot, pénzadományt vagy egy jól  fizető állást akart kérni.

Rod Blagojevich kijelentette, hogy ártatlan, politikai  boszorkányüldözés áldozata, és harcolni fog igazáért. Ha minden  vádpontban bűnösnek találják, akár 300 évi börtönbüntetést és négymillió dolláros bírságot szabhatnak ki rá.

Blagojevich második hivatali periódusát töltötte Illinois  állam kormányzójaként, amikor a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által  lehallgatott telefonbeszélgetések alapján tavaly decemberben  kiderült, hogy pénzért és egyéb előnyökért árulta Obama szenátori  helyét. Az állami törvényhozás alkotmányos vádemelési eljárás keretében kilenc hete egyhangú döntéssel elmozdította hivatalából; a szenátus kimondta, hogy a kormányzó visszaélt hivatali hatalmával,  távoznia kell tisztségéből.

Ugyancsak vádat emeltek Blagojevich öt legközelebbi tanácsadója,  köztük bátyja, Robert Blagojevich üzletember, a volt kormányzó  egykori kampányfőnöke, valamint két korábbi kabinetfőnöke ellen. Az ügyészek szerint a volt kormányzó hivatali munkája során különböző állami kinevezéseket és beruházásokat, törvények aláírását arra  használta fel, hogy pénzt keressen, továbbá kampányadományokat és  állásokat szerezzen magának és másoknak.

Blagojevich, amikor Illinos állam törvényhozása leváltotta hivatalából, kijelentette: semmi rosszat nem tett, nem vallhat be valamit, amit nem követett el, szeretne bocsánatot kérni, de nincs miért.

Blagojevich szeretne bocsánatot kérni, de szerinte nincs is miért
Blagojevich szeretne bocsánatot kérni, de szerinte nincs is miért
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.